Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [TheTOC]: Η αθέτηση της συμφωνίας για το Ιράν και το σχίσμα ΗΠΑ-ΕΕ
[TheTOC]: Η αθέτηση της συμφωνίας για το Ιράν και το σχίσμα ΗΠΑ-ΕΕ

[TheTOC]: Η αθέτηση της συμφωνίας για το Ιράν και το σχίσμα ΗΠΑ-ΕΕ

“Faraway so close” έλεγαν σε ένα από τα τραγούδια τους οι U2 και ο στίχος του Bono δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο στην περίπτωση της διατλαντικής σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ: γιατί οι δυο υπερδυνάμεις είναι συνάμα τόσο κοντά και τόσο μακριά, “φίλοι” στο ΝΑΤΟ αλλά “εχθροί” όσον αφορά στο Ιράν, όπως κατέδειξε περίτρανα και η προ ημερών απόφαση του αμερικανού προέδρου Τραμπ να αποχωρήσει από την συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA).

Κι αυτό γιατί, με την αθέτηση της JCPOA, είναι πλέον ακόμη πιο ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο του “Η Αμερική πρώτα”, μεγαλώνοντας έτσι εν γνώσει του το ρήγμα ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Μαζί με αυτό, ο Τραμπ κατάφερε να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων και σχεδόν 13 χρόνια επίμονης διεθνούς διπλωματικής προσπάθειας, με την συμμετοχή των κυβερνήσεων Ομπάμα, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Κίνας, οι οποίες αντέδρασαν αμέσως, δηλώνοντας ότι για τις χώρες τους, η συμφωνία με το Ιράν εξακολουθεί να ισχύει. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Μόσχα, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη, στο θέμα της Συρίας.

Για τους «New York Times», η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για αποχώρηση απ’ τη συμφωνία με το Ιράν δεν είναι τίποτε άλλο από το «αποτύπωμα» του δόγματος «America First» στην εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!