Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [TheTOC]: Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης πρόσφυγα από το Ιράκ στη Σάμο
[TheTOC]: Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης πρόσφυγα από το Ιράκ στη Σάμο

[TheTOC]: Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης πρόσφυγα από το Ιράκ στη Σάμο

Σοβαρή καταγγελία για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ενός 25χρονου πρόσφυγα στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου έκανε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Σε αναφορά του Συμβουλίου γίνεται λόγος για παράνομη κράτηση του 25χρονου επί 19 ημέρες, για αδικαιολόγητο δέσιμο των χεριών του με χειροπέδες, για ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και για άθλιες συνθήκες ύπνου.

Από την πλευρά της η Αστυνομία αναφέρει ότι ο 25χρονος είχε προσαχθεί στις 10 Νοεμβρίου 2016 στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου για πρόκληση ταραχών που είχαν λάβει χώρα στις 9 Νοεμβρίου 2016 στο κέντρο ταυτοποίησης της Σάμου.

Αστυνομικές πηγές προσθέτουν ότι «λόγω υπερπληρότητας των κρατητηρίων και λόγω των προβλημάτων υγείας που επικαλέστηκε ο 25χρονος παρέμεινε εκτός κρατητηρίων. Ενώ ήμασταν γνώστες του προβλήματος υγείας δεν είχαμε καμία γνώση ότι λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή».

Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η παρατεταμένη κράτηση εκτός του προβλεπόμενου χώρου του 25χρονου και έτσι αναμένεται να διενεργηθεί έρευνα για τυχόν ευθύνες του αστυνομικού προσωπικού.

Την Δευτέρα με διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ο Ιρακινός έφυγε από την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου και επέστρεψε το κέντρο ταυτοποίησης, όπου συνεχίζει και διαμένει.

Η καταγγελία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία και στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και έτσι θεωρείται δεδομένο ότι θα διεξαχθεί έρευνα.

Η ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Στις 24 Νοεμβρίου το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) κλήθηκε να προσφέρει νομική συνδρομή σε ιδιαίτερα ευάλωτο 25χρονο αιτούντα άσυλο από το Ιράκ, ο οποίος έχει υποστεί βασανιστήρια από μέλη του ISIS, διασώθηκε από ναυάγιο και βρίσκεται στη Σάμο για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!