Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [TheTOC]: Ανησυχία από την κλιματική αλλαγή – «Λιώνει» και η Σιβηρία
[TheTOC]: Ανησυχία από την κλιματική αλλαγή – «Λιώνει» και η Σιβηρία

[TheTOC]: Ανησυχία από την κλιματική αλλαγή – «Λιώνει» και η Σιβηρία

Στο Κεμπέκ δεκάδες άνθρωποι πέθαναν από την ασυνήθιστη υψηλή θερμοκρασία. Η Βρετανία “ψήνεται”, όπως και μεγάλο μέρος των ΗΠΑ και στον Αρκτικό Κύκλο είχαμε καύσωνα!

Όλα αυτά όπως και άλλα αντίστοιχα φαινόμενα όπως στο Ισραήλ για παράδειγμα, εντάσσονται στο πρότυπο που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή. Και είναι παγκόσμια.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η πραγματικά σημαντική αλλαγή συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ανατολική Σιβηρία, όπου ένας άνευ προηγουμένου καύσωνας θερμαίνει την ατμόσφαιρα με συνέπειες που είναι απρόβλεπτες στις λεπτομέρειές τους, αλλά σίγουρα είναι κακές σε μεγάλη κλίμακα.

Ο αρκτικός πάγος

Η Σιβηρία αποτελεί ένα ευαίσθητο σημείο στην κλιματική αλλαγή για δύο λόγους. Ο προφανής είναι ο αρκτικός πάγος. Οσο περισσότερο τήκεται, τα λιγότερα υπόλοιπά του αντικατοπτρίζουν τη θερμότητα πίσω στην ατμόσφαιρα. Το νερό, που είναι σκουρόχρωμο, απορροφά καλύτερα τη θερμότητα και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Αυτό είναι ανησυχητικό, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνο από τον φαύλο κύκλο που προκαλείται από την τήξη του στρώματος που είναι γνωστό ως «αιώνιοι πάγοι» (permafrost). Αυτό απελευθερώνει άνθρακα και μεθάνιο. Περισσότερο μεθάνιο θα απελευθερωθεί κάτω από τη θερμαινόμενη θάλασσα. Αμφότερα είναι ισχυρά αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η αστάθεια στον αρκτικό κύκλο επηρεάζει ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες οι βόρειοι άνεμοι να παραμένουν επί περισσότερο χρονικό διάστημα σε μία συγκεκριμένη κατάσταση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!