Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [TheTOC]: Ανάπτυξη χωρίς τα νοικοκυριά και ΑΕΠ στα επίπεδα του… 1999
[TheTOC]: Ανάπτυξη χωρίς τα νοικοκυριά και ΑΕΠ στα επίπεδα του… 1999

[TheTOC]: Ανάπτυξη χωρίς τα νοικοκυριά και ΑΕΠ στα επίπεδα του… 1999

Οι αναλυτικοί πίνακες που δημοσιεύονται στο παράρτημα της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιτρέπουν τη σύγκριση βασικών οικονομικών δεικτών της Ελλάδας με τους αντίστοιχους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης και φυσικά δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Έχουμε πλέον ανάπτυξη (με βάση τα στοιχεία του 2017) αλλά είναι η μικρότερη στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα η ψαλίδα με τις υπόλοιπες χώρες μέλη να ανοίγει ολοένα και περισσότερο.

Πρακτικά, είμαστε η μοναδική χώρα μέλος με μικρότερο ΑΕΠ σήμερα συγκριτικά με αυτό που είχε καταγραφεί πριν την 1/1/2002, ημερομηνία μετάβασης από τα εθνικά νομίσματα στο κοινό. Για όσους μάλιστα υποστηρίζουν ότι «ανάπτυξη να’ ναι και ας είναι και μικρότερη από την αντίστοιχη των υπόλοιπων χωρών» τα αναλυτικά στοιχεία είναι επίσης ανησυχητικά. Τα νοικοκυριά δεν μετέχουν προς το παρόν σε αυτή τη διαδικασία επιστροφής στο θετικό πρόσημο. Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει καθηλωμένη στα τάρταρα κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Ελληνικό προνόμιο είναι και το… ροκάνισμα της αποταμίευσης καθώς ο Έλληνας είναι ο μοναδικός που εξακολουθεί να τρώει από τα έτοιμα προκειμένου να επιβιώσει.

Τα στοιχεία για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης αποκαλύπτουν την πραγματικότητα: το ΑΕΠ μπορεί να αυξήθηκε το 2017 (και μάλιστα με τον ισχυρότερο ρυθμό από τότε που μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια) ωστόσο αυτό δεν φτάνει στην βάση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!