Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Thestival]: Βανδαλισμός στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο – Έριξαν λάδι σε εκθέματα
[Thestival]: Βανδαλισμός στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο – Έριξαν λάδι σε εκθέματα

[Thestival]: Βανδαλισμός στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο – Έριξαν λάδι σε εκθέματα

Σημαντικές φθορές σε ορισμένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας, προκάλεσαν άγνωστοι. Συγκεκριμένα, οι βάνδαλοι έριξαν λάδι προκαλώντας φθορές σε αντικείμενα -που είναι κειμήλια της Ορθοδοξίας- σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτες, αλλά και σε χώρους του μουσείου (μάρμαρα και τοίχους), στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης αλλά και των περιοδικών εκθέσεων στη βίλα Ιλίσια.

Πρόκειται για καταστροφή μεγάλης έκτασης που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου της 28ης Ιουλίου, την ώρα μάλιστα που στο ΒΧΜ είχαν βάρδια 20 φύλακες. Είναι το δεύτερο πρόσφατο κρούσμα βανδαλισμού, έπειτα από εκείνο στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη, όπου στις 19 Ιουνίου άγνωστοι προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων της Ισιδος και του Oσίριδος που είναι στημένα ανά ζεύγη στους τρεις πυλώνες του ιερού.

Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται δύο γυναίκες που επισκέφθηκαν το μουσείο: συγκεκριμένα, την ψηφιακή έκθεση του «Παναγίου Τάφου» που φιλοξενεί το ΒΧΜ, τη μόνιμη έκθεση και την περιοδική «Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών».

Οι δύο γυναίκες, όπως φαίνεται, περιηγήθηκαν ανενόχλητες όλους τους εκθεσιακούς χώρους, δίχως να τις υποπτευθεί κανείς από τους φύλακες, που διαπίστωσαν το συμβάν την άλλη ημέρα εξαιτίας των λεκέδων λαδιού στα δάπεδα, στους τοίχους και στα εκθέματα. Ανάμεσα στα τραυματισμένα αντικείμενα, συγκαταλέγονται ψηφιδωτά δάπεδα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιηθήκαν στη βασιλική του Ιλισού κατά τα έτη 1916 και 1917 υπό τον Γεώργιο A.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THESTIVAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!