Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Thestival]: Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Κώστα Νικήτα
[Thestival]: Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Κώστα Νικήτα

[Thestival]: Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Κώστα Νικήτα

Ο Σύλλογος Καθηγητών Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης τιμά τον καθηγητή και συνθέτη, Κώστα Νικήτα, που έφυγε πριν τριάντα χρόνια αιφνίδια από τη ζωή.

Με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, στο οποίο συμμετέχουν καθηγητές και μαθητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, τα έργα του μεγάλου συνθέτη ξαναζωντανεύουν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη», την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ώρα 20.00

Ο Κώστας Νικήτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940. Σπούδασε μουσική στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, πιάνο με την Ιωάννα Νεδέλκου (δίπλωμα 1961), ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Σόλωνα Μιχαηλίδη (δίπλωμα σύνθεσης, 1967).

Συνέχισε τις σπουδές του για 5 χρόνια στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης στη σύνθεση και στα κρουστά (δίπλωμα σύνθεσης, 1972). Υπήρξε επί 15ετία μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και καθηγητής Θεωρητικών από το 1973 στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πέθανε ξαφνικά στις 29 Αυγούστου 1989.

Έργα του για ορχήστρα:

1965 Σουίτα για ορχήστρα εγχόρδων. 1966 Συμφωνία για μεγάλη ορχήστρα. 1967 Παραλλαγές για ορχήστρα εγχόρδων (πάνω σ΄ένα θέμα του Σ. Μιχαηλίδη). 1972 Κονσέρτο για ορχήστρα δωματίου. 1984 «Περιγραφές» για σόλο τούμπα και ορχήστρα εγχόρδων. 1985 «Παραισθήσεις» για τρομπέτα, κλαρίνο μπάσο και ορχήστρα. 1986 «Αμφιλεγόμενα» για φλάουτο, βιολοντσέλο σόλο, ορχήστρα εγχόρδων και 4 κόρνα. Για μικρότερα σύνολα, σόλο όργανα, χορωδία, φωνή: 1964 Σουίτα για πιάνο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THESTIVAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!