Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Thestival]: Εθελοντές φύτεψαν δέντρα στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης
[Thestival]: Εθελοντές φύτεψαν δέντρα στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης

[Thestival]: Εθελοντές φύτεψαν δέντρα στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης

Η Περιφερειακή Παράταξη “Οικολογία-Πράσινη Λύση” σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδάσωσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε Εθελοντική Αναδάσωση, την Κυριακή 10/11/2019, στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (θέση “Άσπρη Πέτρα”, 600 μέτρα από το παρεκκλήσι του Αγ. Βασιλείου).

Ο συντονισμός της δράσης έγινε από ομάδα επιστημονικού προσωπικού της Δ/νσης Αναδάσωσης Κ.Μ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι οποίοι υποδείκνυαν τα σημεία, τον τρόπο φύτευσης και τρόπους ατομικής προστασίας. Τα δενδρύλλια που μοιράστηκαν στους εθελοντές ήταν ποικιλίες πλατύφυλλων, ώστε να ανανεωθεί το δάσος που έχει πληγεί.

Οι εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, υπό άστατες κλιματικές συνθήκες, σε μια περιοχή με δύσκολη προσβασιμότητα (απότομη πλαγιά) και βραχώδες έδαφος, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στον στόχο των δασολόγων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, έγινε ενημέρωση σχετικά με τις χιλιάδες στρέμματα πεύκης που έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο σκαθάρι που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης με καθοριστικό παράγοντα τα παρατεταμένα διαστήματα ξηρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η αρμόδια υπηρεσία, υλοτόμησε πάνω από 80% των προσβεβλημένων πεύκων, γεγονός που δικαιολογεί την άμεση αναγκαιότητα αντικατάστασής τους.

Όπως επισημαίνεται, “Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας διεκδίκησης είναι η έγκριση δαπανών από την Πολιτεία (Υπουργείο, Περιφέρεια κλπ) για δεντροφυτεύεις και συντηρήσεις αυτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει στην προσπάθεια διάσωσης του περιαστικού δάσους με οργάνωση εθελοντικής εργασίας και με τη διάθεση υδροφόρων ποτίσματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THESTIVAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!