Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Techgear]: Το ΕΚ στηρίζει τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των δεδομένων των χρηστών
[Techgear]: Το ΕΚ στηρίζει τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των δεδομένων των χρηστών

[Techgear]: Το ΕΚ στηρίζει τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των δεδομένων των χρηστών

Η «συμφωνία-ομπρέλα» μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που ανταλλάσσονται από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές έλαβε την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος της συμφωνίας είναι να διασφαλίσει υψηλά και δεσμευτικά πρότυπα προστασίας των δεδομένων που ανταλλάσσονται από την αστυνομία και τις αρχές επιβολής του νόμου.

Η συμφωνία καλύπτει όλα τα προσωπικά δεδομένα, όπως ονόματα, διευθύνσεις ή ποινικά μητρώα, που ανταλλάσσονται μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ με σκοπό την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη ποινικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής Jan Philipp Albrecht (Πράσινοι, Γερμανία),

Η συμφωνία κατοχυρώνει για τους πολίτες της ΕΕ και των ΗΠΑ:

  • το δικαίωμα διοικητικής και δικαστικής προσφυγής
  • το δικαίωμα να ενημερώνονται σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας των δεδομένων τους
  • το δικαίωμα να ζητούν διόρθωση των προσωπικών τους δεδομένων σε περίπτωση ανακριβών πληροφοριών
  • Καθορίζει, επίσης, συγκεκριμένα όρια για τη διαβίβαση δεδομένων και τις περιόδους διατήρησης των στοιχείων.

Οι προτάσεις των πολιτικών ομάδων των Φιλελευθέρων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με τη συμβατότητα της συμφωνίας με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες καταψηφίστηκαν.

Με 481 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 88 αποχές, το Κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για το Συμβούλιο να εγκρίνει την τελική απόφαση που θα ολοκληρώσει τη διεθνή συμφωνία.

Ιστορικό

Μετά από έκκληση του ΕΚ το 2010, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων που ανταλλάσσονται στα πλαίσια της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TECHGEAR

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!