Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Techgear]: Πυρηνικά διαμάντια μετατρέπουν πυρηνικά απόβλητα σε αέναες και ασφαλείς μπαταρίες [Video]
[Techgear]: Πυρηνικά διαμάντια μετατρέπουν πυρηνικά απόβλητα σε αέναες και ασφαλείς μπαταρίες [Video]

[Techgear]: Πυρηνικά διαμάντια μετατρέπουν πυρηνικά απόβλητα σε αέναες και ασφαλείς μπαταρίες [Video]

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζεται με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι αυτό που αφορά την ασφαλή αποθήκευση και την εκμετάλλευση των πυρηνικών αποβλήτων, καθώς περιλαμβάνουν πολύτιμα ραδιοϊσότοπα για την βιομηχανία και την Ιατρική. Μπορεί, ωστόσο, οι ερευνητές του University of Bristol να έχουν βρει μια ακόμα καλύτερη και άκρως ενδιαφέρουσα λύση.

Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε επάνω στα πυρηνικά απόβλητα αντιδραστήρων της Magnox, οι οποίοι θα παροπλιστούν μετά από 50 χρόνια λειτουργίας. Οι συγκεκριμένοι αντιδραστήρες χρησιμοποιούν γραφίτη για να επιβραδύνουν τα νετρόνια και να διατηρούν σταθερή τη διαδικασία της πυρηνικής σχάσης, αλλά μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας έχουν συσσωρευτεί 95.000 τόνοι τέτοιου γραφίτη που χαρακτηρίζονται ως πυρηνικά απόβλητα επειδή η ακτινοβολία έχει μετατρέψει τον αδρανή άνθρακα του γραφίτη σε ραδιενεργό C-14.

Η λύση που πρότειναν, αντί της ταφής, ήταν να αφαιρέσουν τον ραδιενεργό άνθρακα C-14 από τα μπλοκ του γραφίτη και να κατασκευάσουν από αυτόν “πυρηνικά διαμάντια” που θα χρησιμοποιηθούν σαν μπαταρίες, βασιζόμενοι στην αρχή ότι τα διαμάντια που εκτίθενται σε ακτινοβολία παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής έντασης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτό να κατασκευάσουν μπαταρίες χωρίς κινούμενα μέρη που δεν εκπέμπουν ρύπους και δεν χρειάζονται συντήρηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TECHGEAR

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!