Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 17 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Τα Νέα]: Ξεκινά η αποκατάσταση των «στρατιωτικών παραπηγμάτων» του 401
[Τα Νέα]: Ξεκινά η αποκατάσταση των «στρατιωτικών παραπηγμάτων» του 401

[Τα Νέα]: Ξεκινά η αποκατάσταση των «στρατιωτικών παραπηγμάτων» του 401

Ανοίγει ο δρόμος για την ανακαίνιση και αξιοποίηση τριών κτιρίων στα «στρατιωτικά παραπήγματα» του 401, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τις εγκαταστάσεις του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από την Περιφέρεια Αττικής, την Εκκλησία της Ελλάδος και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σύμφωνα με το Βήμα πρόκειται για ένα έργο πολιτιστικού χαρακτήρα στο κέντρο της Αθήνας. Τα 14 κτίρια του πρώην νοσοκομείου εκτείνονται σε μια έκταση 12 στρεμμάτων ανάμεσα στο Πάρκο Ελευθερίας, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο ΝΙΜΤΣ, προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα δοθούν από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Η αρχή έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της αντιπεριφερειάρχου Αττικής κυρίας Ερμίνας Κυπριανίδου περί ανακαίνισης και αξιοποίησης τριών κτιρίων επί των οδών Δεινοκράτους και Ιατρίδου.
Τα κτίρια διαθέτουν σπάνια, πλέον, οικοδομική τεχνολογία και ρυθμολογικά στοιχεία, η λιθοδομή τους είναι πολυγωνική και φέρουν αξιόλογα διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις τους και ξύλινη τετράριχτη στέγη με βυζαντινού τύπου κεραμίδια. Αποτελούν χαρακτηριστικά «δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και σημαντικά τεκμήρια της εξέλιξης της πόλης των Αθηνών από πολεοδομική, ιστορική και αρχιτεκτονική άποψη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία χαρακτηρίζονται 7 από τα 14 ως διατηρητέα.
Η απόφαση αυτή του υπουργείου είχε προκαλέσει την αντίδραση της «Monumenta», της οργάνωσης για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας, η οποία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εν λόγω απόφασης και ζητεί τον χαρακτηρισμό και των 14 κτιρίων ως διατηρητέων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!