Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Τα Νέα]: Ο Σόιμπλε γράφει το τέταρτο Μνημόνιο
[Τα Νέα]: Ο Σόιμπλε γράφει το τέταρτο Μνημόνιο

[Τα Νέα]: Ο Σόιμπλε γράφει το τέταρτο Μνημόνιο

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ήδη καταλήξει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ σε περίπτωση που αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα
Ενα νέο Μνημόνιο, αμιγώς ευρωπαϊκό, αλλά με αυστηρές προδιαγραφές και επιτήρηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – το «ΔΝΤ της Ευρώπης» – προδιέγραψαν οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».
Μιλώντας πρώτη φορά για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος», επιβάλλοντας, όμως, όσα συμφωνήθηκαν «σαφώς πιο αποτελεσματικά».
Πρόκειται για μια εξέλιξη που, εφ’ όσον επιβεβαιωθεί, περικλείει σοβαρούς κινδύνους κυρίως σε δύο μέτωπα:
Πρώτον, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να χαθεί το momentum στην οικονομία για το οποίο μιλούσαν μέχρι προχθές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δηλαδή την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Δεύτερον, απομακρύνει την προοπτική υιοθέτησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο χρέος για τα οποία πίεζε κυρίως το ΔΝΤ. Χωρίς το Ταμείο, η Γερμανία μόνη της και μάλιστα ενόψει εκλογών τον Σεπτέμβριο δύσκολα θα δεχθεί να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!