Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Τα Νέα]: Ιρλανδικό δημοψήφισμα για την απόσυρση άρθρου που θέλει τις γυναίκες στο σπίτι
[Τα Νέα]: Ιρλανδικό δημοψήφισμα για την απόσυρση άρθρου που θέλει τις γυναίκες στο σπίτι

[Τα Νέα]: Ιρλανδικό δημοψήφισμα για την απόσυρση άρθρου που θέλει τις γυναίκες στο σπίτι

Την απόσυρση ενός άρθρου του Συντάγματός της, που έχει επικριθεί έντονα και από τον ΟΗΕ, θα επιδιώξει η ιρλανδική κυβέρνηση μέσω δημοψηφίσματος. Πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο άρθρο που υφίσταται από το 1937, αφορά στη σημασία της ζωής των γυναικών «εντός του σπιτιού», και ενθαρρύνει τις μητέρες να μην εργάζονται ώστε να εκπληρώνουν τα οικιακά καθήκοντά τους.
Στο άρθρο «αναγνωρίζεται ότι με τη ζωή της εντός του σπιτιού η γυναίκα παρέχει στο Κράτος μια στήριξη χωρίς την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί το κοινό όφελος». Σε άλλη παράγραφο ορίζεται ότι το κράτος πρέπει «να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι μητέρες δεν θα είναι υποχρεωμένες λόγω οικονομικής ανάγκης να εργάζονται παραμελώντας τα οικιακά καθήκοντά τους».
Η κυβέρνηση θέλει να διαγράψει αυτές τις «απαρχαιωμένες» παραγράφους: «Ογδόντα χρόνια αφότου εγκρίθηκε επισήμως το Σύνταγμά μας, είναι σαφές ότι το Αρθρο 41.2 δεν έχει θέση σ’ αυτό. Υπονομεύει τον σημερινό στόχο της επίτευξης πραγματικής ισότητας μεταξύ των φύλων και της διασφάλισης ότι οι γυναίκες θα μπορούν πραγματικά να επιλέξουν τι θα κάνουν στη ζωή τους», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσάρλι Φλάναγκαν.
Το συγκεκριμένο άρθρο έχει επικριθεί έντονα, ακόμη και από την Επιτροπή Εξάλειψης των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών του ΟΗΕ.
Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές της Ιρλανδίας, τον Νοέμβριο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!