Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Τα Νέα]: Υποψηφιότητα ένταξης στην UNESCO για το Γεώπαρκο Τηθύος
[Τα Νέα]: Υποψηφιότητα ένταξης στην UNESCO για το Γεώπαρκο Τηθύος

[Τα Νέα]: Υποψηφιότητα ένταξης στην UNESCO για το Γεώπαρκο Τηθύος

Στην τελική ευθεία των αξιολογήσεων εισέρχεται η περιοχή των Γρεβενών-Κοζάνης, ως υποψήφια για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με την επωνυμία «Γεωπάρκο Τηθύος».
Διεθνείς αξιολογητές από την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, που βρίσκονται στην περιοχή της Κοζάνης, των Γρεβενών και του Βοΐου, επισκέφθηκαν γεωγραφικές περιοχές εντός των οποίων βρίσκονται υπο-περιοχές διεθνούς γεωλογικής σημασίας, όπως εκείνη του όρους Μπούρινου όπου υπάρχουν ορατά ίχνη από τη σύγκρουση της Αφρικανικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα, τη Δεσκάτη Γρεβενών και την περιοχή της Μηλιάς, όπου εντοπίστηκαν απολιθωμένα μαμούθ ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών, τις συλλογές του παλαιοντολογικού μουσείου της Σιάτιστας όπου φιλοξενούνται απολιθωμένα κοχύλια ηλικίας 30 εκατ. ετών, καθώς και περιοχές με πετρώματα που χρονολογούνται από την εποχή της Παγγαίας, 350 – 400 εκατ. ετών.
Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι επιστήμονες της UNESCO, καθώς και ο φάκελος υποψηφιότητας που έχει υποβάλλει η Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να αξιολογηθούν, ενώ τα συμπεράσματα και η απόφαση της επίσημης πιστοποίησης θα ανακοινωθούν κατά το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO για τα Γεωπάρκα, που θα λάβει χώρα στο Τρέντο της Ιταλίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πριν από μερικούς μήνες, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενέκρινε το σύμφωνο συνεργασίας για την οργάνωση και λειτουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης και την υποβολή πρότασης ένταξής του στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCΟ και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Ευάγγελος Σημανδράκος, σκοπός της προσπάθειας που γίνεται είναι «να λειτουργήσει το Γεωπάρκο ως μοχλός ανάπτυξης, σε περιβαλλοντικό, τουριστικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο».
Εξήγησε ότι δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με το καθεστώς της περιοχής, ούτε θεσπίζονται τυχόν περιορισμοί σε δραστηριότητες, αλλά αντιθέτως αυτή αναδεικνύεται και αναβαθμίζεται ολόκληρη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!