Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Τα Νέα]: Fitch: Εριξε πιο βαθιά στα «σκουπίδια» το αξιόχρεο της Τουρκίας
[Τα Νέα]: Fitch: Εριξε πιο βαθιά στα «σκουπίδια» το αξιόχρεο της Τουρκίας

[Τα Νέα]: Fitch: Εριξε πιο βαθιά στα «σκουπίδια» το αξιόχρεο της Τουρκίας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας κατά μια βαθμίδα, από BB+ σε BB, επικαλούμενος τις ανησυχίες που προκαλεί η κατάσταση της οικονομίας της αλλά και τις επιλογές του προέδρου Ερντογάν μετά τις τελευταίες εκλογές.
Οι βαθμίδες αυτές ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία των «σκουπιδιών», στην οποία περιλαμβάνονται χώρες με υψηλό επενδυτικό ρίσκο.
Ο οίκος υπογραμμίζει την αρνητική προοπτική της τουρκικής οικονομίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης το επόμενο εξάμηνο.
Σε ανάλογη κατηγορία έχουν αξιολογήσει την Τουρκία και οι άλλοι δυο οίκοι, Moody’s και Standard & Poor’s.
Ο οίκος κρίνει ότι «οι κίνδυνοι που βαραίνουν στη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας επιτείνονται».
Και υπενθυμίζει ότι το χρηματοοικονομικό περιβάλλον καθίσταται δυσκολότερο, ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενώ θα υπάρξουν συνέπειες από την βουτιά της συναλλαγματικής ισοτιμίας της νέας τουρκικής λίρας για τον ιδιωτικό τομέα, το χρέος του οποίου συχνά είναι αποτιμημένο σε ξένα νομίσματα.

«Τα πρώτα μέτρα ενέτειναν την αβεβαιότητα»

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής μειώθηκε τους τελευταίους μήνες και τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου ενέτειναν την αβεβαιότητα».
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρεται επίσης στην τοποθέτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ερντογάν, στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών και στην απουσία μεταρρυθμιστών στη νέα τουρκική κυβέρνηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!