Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Star]: Σχέδιο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε λαϊκές περιοχές – Πού θα αυξηθεί
[Star]: Σχέδιο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε λαϊκές περιοχές – Πού θα αυξηθεί

[Star]: Σχέδιο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε λαϊκές περιοχές – Πού θα αυξηθεί

Σε «καυτή πατάτα» έχει εξελιχθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ ) για την κυβέρνηση.

Ο φάκελος με τις νέες αντικειμενικές αξίες είναι έτοιμος ωστόσο υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις αυξήσεις που φέρνει στις – λεγόμενες – λαϊκές συνοικίες, όπου φτάνουν βάσει των εισηγήσεων των εκτιμητών και το 30%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως οι μειώσεις των συντάξεων από 1/1/2019 μαζί με μια αύξηση του ΕΝΦΙΑ , θα δημιουργήσουν έναν… «φονικό» προεκλογικό συνδυασμό.

Έτσι, την ώρα που αφήνεται ανοικτό από υπουργούς το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν τελικά οι περικοπές στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει και plan B για τον ΕΝΦΙΑ : την απαλλαγή από τον φόρο της μικρής ιδιοκτησίας με αντίστοιχη αύξηση του φόρου για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200-300.000 ευρώ, παράλληλα με αύξηση και του συμπληρωματικού φόρου (υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, με αφορολόγητο 300.000 ευρώ). Με λίγα λόγια, το σχέδιο είναι να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ τα μικρά σπίτια σε λαϊκές συνοικίες με αντικειμενικές αξίες έως 900-1.000 ευρώ (Δραπετσώνα, Ίλιον, κλπ.) και να επιβαρυνθούν – κυρίως – οι κατοικίες με αντικειμενικές αξίες 2.000 ευρώ και άνω (πχ. Γλυφάδα).

Η εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου θα έχει διπλό όφελος για την κυβέρνηση: εκτός από το βαρύ πολιτικό κόστος που θα είχαν οι αυξήσεις του φόρου στα χαμηλά στρώματα, θα μπορέσει να διαχειριστεί και επικοινωνιακά το θέμα, παρουσιάζοντας έναν άλλο φόρο στην θέση του ΕΝΦΙΑ , τον οποίο δεσμευόταν προεκλογικά πως θα καταργήσει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: STAR

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!