Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Star]: «Ψίχουλα» η πρόταση του ESM για το χρέος
[Star]: «Ψίχουλα» η πρόταση του ESM για το χρέος

[Star]: «Ψίχουλα» η πρόταση του ESM για το χρέος

Η επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη προϋπόθετει πιο γενναιόδωρα μέτρα

Η εφημερίδα WallStreetJournal έχει μία αποκλειστική είδηση σύμφωνα με την οποία το European Stability Mechanism (ESM) επεξεργάζεται πρόταση για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και «πάγωμα» επιτοκίων τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν σωρευτικά το ελληνικό χρέος κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το… 2060.
 
Μπορούν αυτές οι προτάσεις (εάν τις αποδεχθεί βέβαια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) να αλλάξουν την «ψυχολογία» των επενδυτών;
 
Κατ’ αρχήν, σημειώνω το αυτονόητο: κάθε προσπάθεια μείωσης του χρέους αποτελεί καλή είδηση ειδικά μάλιστα εάν ληφθεί υπόψιν ότι η λήξη χρέους το 2017 υπερβαίνει τα 22 δις Ευρώ (!) ενώ το 2019 κινείται γύρω στα 12 δις Ευρώ. Και έπεται δυστυχώς συνέχεια (βλέπε Γράφημα):

Πηγή γραφήματος: Wall Street Journal

Επιπλέον, η WSJ αναφέρει ότι οESM προτείνει επιμήκυνση «κάποιων» (δεν γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής, ποια ακριβώς!) δανείων από τα 28,3 έτη στα 32,5 έτη. Αυτό συμβαίνει μάλλον με το σκεπτικό εξομοίωσης του καλούμενου average maturity αυτών των δανείων με αυτά που έχει στην κατοχή του ο ίδιος ο ESM και τα οποία έχουν average maturity 32,3 έτη!
Ελπίζω να μην έχω παρανοήσει το όλο θέμα (για το οποίο άλλωστε δεν έχουμε αυτή την στιγμή επαρκείς πληροφορίες!) αλλά αναρωτιέμαι το ακόλουθο: Γιατί άραγε δεν προτείνει ο ESMεπιμήκυνση και του δικού του average maturity από τα 32,3 έτη σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου; (Επαναλαμβάνω όμως, για να μην εκτεθώ ανεπανόρθωτα, ότι το ερώτημα μου είναι αυθόρμητο χωρίς να γνωρίζω τις ακριβείς λεπτομέρειες του εγγράφου που «είδε» η WSJ).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: STAR

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!