Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Star]: Αποκάλυψη: Μακεδονία του Ίλιντεν το νέο όνομα στο τραπέζι!
[Star]: Αποκάλυψη: Μακεδονία του Ίλιντεν το νέο όνομα στο τραπέζι!

[Star]: Αποκάλυψη: Μακεδονία του Ίλιντεν το νέο όνομα στο τραπέζι!

«Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija) είναι το νέο όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών για την επίλυση του Σκοπιανού.

Σύμφωνα με το σκοπιανό μέσο a1on.mk , το νέο όνομα είναι πρόταση των Σκοπιανών προς την Ελλάδα και φαίνεται πως έχει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Ζάεφ για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Η Αθήνα κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως θέλει λεπτομερή εξέταση το θέμα καθώς κρύβει παγίδες.

Ο λόγος είναι ότι η εξέγερση του Ίλιντεν στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη. Έτσι, η αποδοχή μιας τέτοιας ονομασίας, μπορεί να εγκυμονεί μελλοντικούς κινδύνους για την Ελλάδα.

Παράλληλα, η a1on.mk επισημαίνει πως το επικρατέστερο μέχρι στιγμής όνομα είναι η «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», ωστόσο γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Δηλαδή, ως Nova Macedonia ή New Macedonia, και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

INFO: Η Εξέγερση του Ίλιντεν (Εξέγερση του Προφήτη Ηλία-Μεταμορφώσεως) ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από την Εσωτερική Μακεδονική Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΑΟ), μια Βουλγαρική μυστική, αυτονομιστική οργάνωση που συστάθηκε στα Βαλκάνια το 1893 . Η οργάνωση είχε σύνθημα «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες» και στόχευε τελικώς στη δημιουργία αυτόνομης Μακεδονίας, με εδάφη και της Ελλάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: STAR

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!