Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
22 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
20 °C 5 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Star]: 7 + 1 ερωτήσεις στον Κώστα Λαπαβίτσα
[Star]: 7 + 1 ερωτήσεις στον Κώστα Λαπαβίτσα

[Star]: 7 + 1 ερωτήσεις στον Κώστα Λαπαβίτσα

Συνέντευξη στον Πέτρο Κατσαβριά ([email protected] )

Αυτήν την εβδομάδα, στις 7 + 1 ερωτήσεις του star.gr απαντά ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

1. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα «ιστορικό βήμα» – όπως το χαρακτηρίζει – με το τέλος των προγραμμάτων τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι αποχαιρετούμε τη λιτότητα;

Με κανένα τρόπο. Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% για δεκαετίες μετά. Πρόκειται για πρωτοφανή λιτότητα αορίστου χρόνου, με διατήρηση της υψηλής φορολογίας και περικοπή των δημοσίων δαπανών. Μετά τον Αύγουστο θα βρισκόμαστε συνεχώς υπό τον έλεγχο των αγορών και της ΕΕ για την τήρηση των συμφωνηθέντων. Η κυβέρνηση μπορεί να αρνηθεί την προληπτική γραμμή στήριξης, ώστε να έχει τη δυνατότητα να πει προεκλογικά ότι μας απελευθέρωσε τυπικά από την επιτροπεία. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει κίνδυνος υψηλών επιτοκίων γιατί ήδη έχουμε μπει διεθνώς σε περίοδο ανόδου των επιτοκίων και η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι περιορισμένη. Επίσης, η «καθαρή έξοδος » απαιτεί ένα τεράστιο μαξιλάρι, ίσως και 20 δισ., το οποίο είναι πανάκριβο και απολύτως παράλογο για μια χώρα που περικόπτει τις δημόσιες επενδύσεις.

2. Είναι εφικτός στόχος για μια οικονομία, όπως η ελληνική, τα πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς;

Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης υπήρξε μια παρανόηση που πολύ συχνά ακουγόταν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Εγώ ήμουν πάντα πολύ προσεκτικός στο θέμα αυτό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: STAR

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!