Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Στο Ανώτατο Δικαστήριο έφτασε η νομιμότητα αναστολής της βρετανικής Βουλής
[Σκάϊ]: Στο Ανώτατο Δικαστήριο έφτασε η νομιμότητα αναστολής της βρετανικής Βουλής

[Σκάϊ]: Στο Ανώτατο Δικαστήριο έφτασε η νομιμότητα αναστολής της βρετανικής Βουλής

Είτε Παρασκευή είτε την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση για το εάν η απόφαση Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία της Βουλής για πέντε εβδομάδες ήταν νόμιμη, ενώ πλησιάζει το Brexit.
Σε εξέλιξη είναι από τις 10:30 το πρωί τοπική ώρα η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου όπου εξετάζεται η νομιμότητα της απόφασης του πρωθυπουργού Τζόνσον να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τις εργασίες του κοινοβουλίου.
Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Ανώτατο τόσο από δικαστήριο του Λονδίνου, το οποίο πρωτοδίκως έκρινε σύννομη την αναστολή, όσο και από εφετείο του Εδιμβούργου, το οποίο ανατρέποντας πρωτόδικη απόφαση σκωτσέζικου δικαστηρίου έκρινε την αναστολή παράνομη.
Οι 11 δικαστές θα εξετάσουν την υπόθεση επί τρεις ημέρες, έως το απόγευμα της Πέμπτης. Η απόφαση αναμένεται την Παρασκευή ή την ερχόμενη εβδομάδα.
Αρχικά το δικαστήριο θα κρίνει κατά πόσο έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει τη νομιμότητα της αναστολής. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Λονδίνου είχε αποφανθεί ότι πρόκειται για αμιγώς πολιτική απόφαση, κρίση με την οποία διαφώνησε το εφετείο του Εδιμβούργου.
Επιπλέον το σκωτσέζικο εφετείο είχε αποφανθεί ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον ισχυρίστηκε ψευδώς δημοσίως και προς τη βασίλισσα ότι επιθυμούσε την αναστολή για να έχει χρόνο να καταρτίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.
Οι τρεις δικαστές τόνιζαν στο σκεπτικό της απόφασης ότι στόχος της αναστολής ήταν η αποφυγή κοινοβουλευτικού ελέγχου και νομοθετημάτων κατά των κινήσεων της κυβέρνησης προς ένα no deal στο Brexit.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!