Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
30 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
29 °C 3 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Σκάϊ]: Συμφωνία ΕΕ – Ελβετίας για τη σύνδεση των συστημάτων εμπορίας εκπομπών
[Σκάϊ]: Συμφωνία ΕΕ – Ελβετίας για τη σύνδεση των συστημάτων εμπορίας εκπομπών

[Σκάϊ]: Συμφωνία ΕΕ – Ελβετίας για τη σύνδεση των συστημάτων εμπορίας εκπομπών

Μετά από πολυάριθμους πολιτικούς φραγμούς και δυσκολίες τεχνικής φύσεως, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα που είχαν ήδη ξεκινήσει από το 2010
Τη σύναψη νέας συμφωνίας που θα συνδέει τα ευρωπαϊκά και τα ελβετικά συστήματα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ανήγγειλε την Τετάρτη ο Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Μετά από πολυάριθμους πολιτικούς φραγμούς και δυσκολίες τεχνικής φύσεως, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα, που είχαν ήδη ξεκινήσει από το 2010, αλλά κατέρρευσαν στις αρχές του 2016, λόγω ελβετικού δημοψηφίσματος που τασσόταν «κατά της μαζικής μετανάστευσης», αναστέλλοντας, έτσι, κάθε σχετική συζήτηση.
Η συμφωνία έχει σε μεγάλο βαθμό συμβολικό χαρακτήρα, όσον αφορά το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS), καθώς η ελβετική αγορά άνθρακα, που αποτελεί μικρογραφία της αντίστοιχης ευρωπαϊκής, περιλαμβάνει 54 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, έναντι των 11.000 που περιλαμβάνονται στο EU ETS, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.
Το συνολικό ποσό της ποσόστωσης μειώνεται κατά πέντε εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, έναντι 1.800 εκατομμυρίων τόνων για το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.
Δεδομένου ότι, το εν λόγω ευρωπαϊκό σύστημα έχει επεκταθεί στις αεροπορικές εταιρείες, οι πτήσεις από και προς την ΕΕ υπέστησαν ελαφρύ πλήγμα σε σύγκριση με τις ελβετικές αερομεταφορές, οι οποίες δεν διέθεταν κανένα όριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, χάρη στη νέα συμφωνία ΕΕ-Ελβετίας δεν υφίσταται πλέον το συγκεκριμένο καθεστώς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!