Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Παραίτηση-σεισμός του πρωθυπουργού του Κοσόβου μετά από «κάλεσμα» της Χάγης
[Σκάϊ]: Παραίτηση-σεισμός του πρωθυπουργού του Κοσόβου μετά από «κάλεσμα» της Χάγης

[Σκάϊ]: Παραίτηση-σεισμός του πρωθυπουργού του Κοσόβου μετά από «κάλεσμα» της Χάγης

O Ραμούς Χαραντινάι, πρώην αξιωματικός του UCK, κλήθηκε ως ύποπτος από την ειδική εισαγγελία που ερευνά τον πόλεμο του 1998. Η αποχώρησή του, αν και μπορεί να αποδειχτεί προσωρινή, αμβλύνει τον δρόμο για επίλυση των ιστορικών διαφορών με την Σερβία.
Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, μετά την αποκάλυψη ότι έχει κληθεί στην Χάγη για κατάθεση, ως ύποπτος, από την εισαγγελική υπηρεσία που ερευνά την διάπραξη εγκλημάτων κατά τον πόλεμο του 1998-99 εναντίον της Σερβίας.
Την περίοδο του πολέμου, που δρομολόγησε την απόσχιση ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ο κ. Χαραντινάι ήταν ηγετικό στέλεχος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK).
Σε συνέντευξη Τύπου ο παραιτηθείς πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατευθεί η τιμή του πρωθυπουργικού θώκου του Κοσόβου. «Στην Χάγη, ως Ραμούς Χαραντινάι, θα αντιμετωπίσω όσους με διαβάλουν όπως απαιτεί η τιμή ενός αλβανού πολεμιστή», έγραψε στην συνέχεια στο Facebook.

Εάν απαγγελθούν κατηγορίες
σε βάρος του θα πρόκειται για την τρίτη φορά που ο κ. Χαραντινάι βρίσκεται υπόδικος στην Χάγη σχετικά με τους πολέμους που ακολούθησαν την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.
Στις δύο προηγούμενες δίκες, το 2008 και το 2012, κρίθηκε αθώος από το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του. Έκτοτε έχει συλληφθεί δύο φορές από την Interpol, στην Σλοβενία και την Γαλλία, βάσει διεθνών ενταλμάτων που εκδόθηκαν με σερβικά αιτήματα. Εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος και στις δύο περιπτώσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!