Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Άλμα στον πληθωρισμό πριν καν «πληγώσει» το Brexit
[Σκάϊ]: Άλμα στον πληθωρισμό πριν καν «πληγώσει» το Brexit

[Σκάϊ]: Άλμα στον πληθωρισμό πριν καν «πληγώσει» το Brexit

Οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1% τον Σεπτέμβριο, από 0,6% τον Αύγουστο, χωρίς όμως να έχει ακόμα φανεί η επίδραση της αδύναμης στερλίνας, που καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι ακριβές εισαγωγές μπορεί να «ενσωματωθούν» στις τιμές της αγοράς μέσα στους επόμενους μήνες.

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, στο 1%, «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο το Σεπτέμβριο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι το Brexit και η επακόλουθη πτώση της στερλίνας θα καταστήσουν τη ζωή πιο ακριβή για το μέσο νοικοκυριό.
Τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών καταδεικνύουν πάντως ότι το άλμα στον πληθωρισμό δεν οφείλεται ιδιαίτερα στην μετά-Brexit αποδυνάμωση της στερλίνας – που καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η επίδραση της αδύναμης στερλίνας στο κόστος ζωής των βρετανικών νοικοκυριών δεν έχει ακόμα φανεί ριζικά, όμως οι ακριβές εισαγωγές μπορεί να «ενσωματωθούν» στις τιμές της αγοράς μέσα στους επόμενους μήνες.
Το βρετανικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, πέφτοντας ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!