Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΑΘΛΗΤΙΚΑ | [SentraGoal]: Σκηνικό Ιμίων στήνει η Άγκυρα
[SentraGoal]: Σκηνικό Ιμίων στήνει η Άγκυρα

[SentraGoal]: Σκηνικό Ιμίων στήνει η Άγκυρα

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ ΑΔΙΑΚΟΠΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

«Γκρίζες ζώνες», αμφισβητήσεις συνόρων, πολεμική ρητορική, σχέσεις που δοκιμάζονται στα όρια ενός θερμού επεισοδίου… Ιμια. Το ημερολόγιο στον τοίχο λέει 2016. Θα μπορούσε ωστόσο κάλλιστα να λέει και 1996.

Ηταν πριν από σχεδόν 21 χρόνια, τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου του 1996, όταν η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη βρέθηκε ξαφνικά (λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του νοσούντος Ανδρέα Παπανδρέου και χωρίς να έχει προλάβει καν ακόμη να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης) στα πρόθυρα μιας πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία.

Αιτία του παρ’ ολίγον πολέμου: η κυριότητα των Ιμίων, δύο ακατοίκητων βραχονησίδων ανατολικά της Καλύμνου. Ηταν εκεί, στη μικρή Ιμια (και ευτυχώς όχι στη μεγάλη) όπου αποβιβάστηκαν Τούρκοι κομάντος τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση που ήδη κυοφορούταν στην περιοχή από εβδομάδες (με τη ρυμούλκηση του τουρκικού πλοίου «Φιγκέν Ακάτ», τη συντριβή τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τις «πρωτοβουλιακές» επάρσεις και υποστολές σημαιών).

Μέχρι το πρωί της 31ης Ιανουαρίου ένα ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα έχει καταπέσει λόγω κακών καιρικών συνθηκών, παρασύροντας στον θάνατο τρεις στρατιωτικούς, κατά την επιστροφή του από αναγνωριστική πτήση στα Ιμια. Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στρατιώτες και σημαίες θα έχουν αποσυρθεί από τα Ιμια, σε σύμπλευση με τη γραμμή των ΗΠΑ οι οποίες παρεμβαίνουν διαμηνύοντας «No ships, no troops, no flags» (όχι πλοία, όχι στρατιώτες, όχι σημαίες).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: SENTRA GOAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!