Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
12 °C 24 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Real]: Με πρόσθετα βάρη 2,8 δισ. ευρώ και ανάπτυξη 2,4% το προσχέδιο του προϋπολογισμού σήμερα στη Βουλή
[Real]: Με πρόσθετα βάρη 2,8 δισ. ευρώ και ανάπτυξη 2,4% το προσχέδιο του προϋπολογισμού σήμερα στη Βουλή

[Real]: Με πρόσθετα βάρη 2,8 δισ. ευρώ και ανάπτυξη 2,4% το προσχέδιο του προϋπολογισμού σήμερα στη Βουλή

Επιταχυνόμενη ανάπτυξη που θα φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ το 2018 αλλά και πρόσθετα βάρη 2,8 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ, φέρνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνου που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή.
Ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 6,62 δισ. ευρώ έναντι 3,7 δισ.ευρώ που αναμένεται να φτάσει το 2017. Το θετικό είναι ότι το φετινό πλεόνασμα αντιστοιχεί στο 2,1%- 2,2% του ΑΕΠ πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για κοινωνικό μέρισμα περίπου 800 εκ. ευρώ.
Η πρόσθετη προσαρμογή που απαιτεί το 2018, θα προέλθει από την αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων και του περιορισμού των φορολογικών δαπανών κατά συνολικά 600 εκ. ευρώ και 1,4 δισ. ευρώ από την περικοπή δαπανών, κυρίως από τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας των συντάξεων. Η πρόσθετη αυτή εξοικονόμηση θα προέλθει όχι τόσο από νέα μέτρα (παρότι υπάρχουν και νέα φορολογικά μέτρα για τον επόμενο χρόνο ) όσο από την ωρίμανση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ως αποτέλεσμα το 2016 η Ελλάδα να έχει το πρωτογενές πλεόνασμα – μαμούθ του 4,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.
Ωστόσο, ούτε και το 2018 δεν θα είναι χρονιά χωρίς νέα μέτρα. Μετά την επιμονή των δανειστών το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε να κλείσει το «κενό» που έβλεπαν οι δανειστές για τον επόμενο χρόνο και να υιοθετήσει νέα μέτρα 530 εκ. ευρώ ( 0,3% του ΑΕΠ) τα οποία δεν διακρίνονται τόσο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής όσο στο αναθεωρημένο μνημόνιο με την ΕΕ.
Πέραν αυτών,όμως, αναμένονται ακόμη παρεμβάσεις με στόχο να κλείσει (όσο αυτό είναι δυνατό) η τρύπα των περίπου 600 εκ. ευρώ που ανοίγει η κατώτερη του αναμενομένου απόδοση των φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι «αμύνονται» στην υπερφορολόγηση δηλώνοντας εισοδήματα μικρότερα από τα πραγματικά διαπράττοντας φοροδιαφυγή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: REAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!