Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
13 °C 11 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 15 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Real]: Άρθρο του Ν. Μαρκάτου: «Μακεδονοσκόπια»
[Real]: Άρθρο του Ν. Μαρκάτου: «Μακεδονοσκόπια»

[Real]: Άρθρο του Ν. Μαρκάτου: «Μακεδονοσκόπια»

Διαβάστε άρθρο του Νίκου Μαρκάτου, Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ, π. Πρύτανη, Επισκέπτη Καθηγητή Πανεπιστημίου Texas A&M
Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο χρόνος αποδεδειγμένα έδρασε και θα δρα υπέρ των Σκοπίων, επειδή η ελληνική πλευρά ουδέποτε εμφανίστηκε με μια συμβιβαστική, ξεκάθαρη, και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη επειδή οι θέσεις της διαρκώς μεταβάλλονταν.
Οι αρχικές απόλυτες ελληνικές αρνήσεις, όπως «καμία χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του» άνοιγαν δρόμους για τη Σκοπιανή αυθαιρεσία. Οι εκάστοτε ελληνικές προτάσεις είναι άλλοτε ακραίες, άλλοτε ασαφείς και ατεκμηρίωτες.
Πάντως, όμως, με περισσότερες κάθε φορά παραχωρήσεις υπέρ των Σκοπίων, χωρίς ποτέ πραγματική απειλή κυρώσεων ή αντίστοιχη έμφαση σε επωφελείς για τη γειτονική χώρα παροχές ή σε στέρηση υπαρχουσών διευκολύνσεων. Δηλαδή, απλώς επιβεβαίωναν στους γείτονές μας ότι ήταν συμφέρον γι’ αυτούς να μη κλείσουν οποιαδήποτε συμφωνία.
Υποστηρίζω από το 1996 την πρόταση «να δεχθούμε μονολεκτική σύνθετη ονομασία όπου ο όρος Μακεδο- ή Μακεδονο- να περιλαμβάνεται μόνον ως επιθετικός προσδιορισμός και πρώτο συνθετικό».
Σε δημοσίευμά μου το 1995, με τίτλο «Διάλογος με τα Σκόπια», είχα τότε αποστείλει προς όλους τους βουλευτές και τα μέσα ενημέρωσης προτάσεις. Εκεί προτεινόταν ενδεικτικά ο όρος «Μακεδονοσλαβία» κατά το Γιουγκοσλαβία, και τεκμηριωνόταν γιατί η αντίστροφη σύνθεση «Σλαβομακεδονία» πρέπει να θεωρηθεί απαράδεκτη για την Ελλάδα. Και τούτο επειδή οποιαδήποτε σύνθεση με αυτούσιο δεύτερο συνθετικό τη λέξη «Μακεδονία» θα κατέληγε σύντομα στο να εκπέσει το πρώτο συνθετικό και να καθιερωθεί πια οριστικά για την ΠΓΔΜ ο όρος Μακεδονία.
Σήμερα, με την μη πρακτική πρόταση του κ. Νίμιτς για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια», είναι ευκαιρία να υιοθετηθεί παράλληλα και η πρόταση του αείμνηστου ιστορικού Ρηγόπουλου ως η μοναδική ελληνική απαίτηση για την ονομασία. Μπορεί και πρέπει τώρα να προταθεί ως αποδεκτή από την ελληνική πλευρά η βασισμένη στην πρόταση Νίμιτς ονομασία «Μακεδονοσκόπια».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: REAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!