Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Real]: Αυστρία: Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων με τις «φαιές» ρίζες και κάποιες φιλελεύθερες ιδέες
[Real]: Αυστρία: Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων με τις «φαιές» ρίζες και κάποιες φιλελεύθερες ιδέες

[Real]: Αυστρία: Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων με τις «φαιές» ρίζες και κάποιες φιλελεύθερες ιδέες

Το Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPO), ο υποψήφιος του οποίου, ο Νόρμπετ Χόφερ, διεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατίας της Αυστρίας την Κυριακή απέναντι στον οικολόγο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, είναι ένα κόμμα της άκρας δεξιάς που ιδρύθηκε από παλαιούς ναζί και διαπνέεται τόσο από παγγερμανιστικές, όσο και φιλελεύθερες ιδέες.
Waffen-SS

Το FPO ιδρύθηκε το 1956 ως συνέχεια της Ένωσης των Ανεξαρτήτων, που είχε συγκεντρώσει αμέσως μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο πρώην ναζί που είχαν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. Στα πρώτα χρόνια, ηγέτης του είναι ένας πρώην αξιωματικός των Waffen-SS.
Το κόμμα θεωρήθηκε εναλλακτική στο σοσιαλδημοκρατικό (SPO) και στο συντηρητικό (OVP), κόμματα που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό και προσέλκυσε και φιλελεύθερους, οι οποίοι μάλιστα ανέλαβαν την ηγεσία του για σύντομο χρονικό διάστημα στις αρχές της δεκαετίας του ΄80.
Φιλελεύθερη παρένθεση

Η ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματος πέρασε στη μειοψηφία και το FPO κλήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση από τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο Φρεντ Σίνοβατς το 1983. Το κόμμα ωστόσο πλήρωσε ακριβά αυτήν τη συμμετοχή στην εξουσία, με την εκλογική του καταβαράθρωση στο 1,2% των ψήφων στις εκλογές του 1986.
Το πραξικόπημα του Χάιντερ

Την ώρα που το κόμμα βρίσκεται στο χαμηλότερη σημείο του, ένας νεαρός λαϊκιστής ρήτορας, δηλωμένος θαυμαστής των Waffen-SS, ο Γεργκ Χάιντερ, αναρριχάται στην κορυφή αυτού του κόμματος, το οποίο μετατρέπει σύντομα σε μία εκλογική μηχανή με ξενοφοβικά συνθήματα.
Το 1989, ο Χάιντερ εκλέγεται κυβερνήτης της Καρινθίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: REAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!