Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ | [Reader]: Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων
[Reader]: Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων

[Reader]: Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων

Η Ήπειρος, και συγκεκριμένα η Ζίτσα, είναι σε αμπελουργικό και οινικό επίπεδο μία από τις πιο σημαντικές περιοχές της Ελλάδας και ίσως ολόκληρης της Ευρώπης, με ένα κλίμα ψυχρό που θεωρείται το Ιερό Δισκοπότηρο της μοντέρνας οινοπαραγωγής. Τα κρασιά της Ζίτσας χαίρουν φήμης από παλιά, καθώς στην αμπελουργική ζώνη της καλλιεργούνται τρεις ενδημικές ποικιλίες: η λευκή Ντεμπίνα και οι ερυθρές Βλάχικο και Μπεκάρι. Ακόμα και ο Λόρδος Μπάιρον, ο διάσημος φιλέλληνας και κορυφαίος εκπρόσωπος του ρομαντισμού, υπήρξε λάτρης της Ζίτσας και των κρασιών της.

Στην καρδιά της ζώνης, 27 χλμ. νότια των Ιωαννίνων, συναντάμε το οινοποιείο της Zoinos Winery. Παράγοντας εκλεκτά οινικά προϊόντα, αναγνωρίσιμα στην εγχώρια αγορά αλλά σταδιακά και στη διεθνή όπου πλέον έχει έναν σταθερό προσανατολισμό, η Zoinos Winery, γνωστή παλαιότερα ως Ζίτσα, θεωρείται μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες του κλάδου αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο μεγάλες με το ευρύ δίκτυο συνεργασιών που αναπτύσσει.

Η ιστορία της αρχίζει το 1954 όταν δημιουργήθηκε στη Ζίτσα ο πρώτος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός με πρωτοβουλία των αμπελουργών της περιοχής. Το 1973 ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο σύγχρονο Οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, κι ενώ ήδη από το 1972 οι οίνοι της ζώνης Ζίτσας αναγνωρίζονται και νομοθετικά ως ΠΟΠ. To 2006 το Οινοποιείο κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα, αποσπάται από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και δημιουργείται η Zoinos Winery.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!