Κυριακή, 21 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Reader]: Ζάεφ: Ας αφήσουμε την Ελλάδα να σχολιάσει τα περί «μακεδονικής γλώσσας» στα εδάφη της
[Reader]: Ζάεφ: Ας αφήσουμε την Ελλάδα να σχολιάσει τα περί «μακεδονικής γλώσσας» στα εδάφη της

[Reader]: Ζάεφ: Ας αφήσουμε την Ελλάδα να σχολιάσει τα περί «μακεδονικής γλώσσας» στα εδάφη της

Στα περί «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, επικαλούμενος τα όσα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών και καλώντας ουσιαστικά την Ελλάδα να σχολιάσει αν ομιλείται ή όχι «μακεδονική γλώσσα» στα εδάφη της.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ότι οι δύο χώρες δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά η μία της άλλης και όπως διαπίστωσε εσχάτως ο υπουργός εξωτερικών γείτονος, ακόμα και η αναφορά σε μακεδονική κοινότητα στην Ελλάδα, θεωρείται παρέμβαση.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει στην ερώτηση για τη «μακεδονική γλώσσα» λέγοντας: «Η συμφωνία είναι σαφής. Και αν υπάρχει κλίμα φιλίας μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Πρώτον, είναι γεγονός ότι η γλώσσα μας είναι η μακεδονική γλώσσα και αυτό έχει γίνει αποδεκτό στη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι επίσης επιστημονικά απδοεδειγμένο ότι ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών. Την ίδια στιγμή όμως, είναι η γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς. Αλλά είναι διαφορετική από την ελληνική κληρονομιά και τις παραδόσεις τους. Εδώ κάνουμε τη διάκριση. Και στο πνεύμα της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτνίασης και φιλίας, πρέπει να δείχνουμε κατανόηση σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό μου εξήγησε και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, και του απάντησα ότι τα ζητήματα ταυτότητας είναι προσωπικά, κάτι που κουβαλάμε στην καρδιά μας και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει».

Σε ερώτηση για το αν αποτελεί πρόβλημα να λέμε ότι ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι «Είναι στο χέρι της Ελλάδας να σχολιάσει το ζήτημα. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις και εμείς οι πολιτικοί πρέπει πρώτοι να εφαρμόζουμε τη Συμφωνία ώστε να την εφαρμόζουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!