Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
13 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 10 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Reader]: Οι «βουλευτές ομογένειας» και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού
[Reader]: Οι «βουλευτές ομογένειας» και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

[Reader]: Οι «βουλευτές ομογένειας» και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Ανάμεσα στη συνταγματική αναθεώρηση και τη… σκανδαλολογία, η κυβέρνηση «ξεπαγώνει» και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο το κάνει προκαλεί αντιδράσεις, δεδομένου πως η πρόταση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο των υπό αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ένα σύνθετο και για πολλούς προβληματικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, αφορά στην προσθήκη νέας διάταξης, ως παρ. 4 του άρθρου 54, με την οποία θα παρέχεται στον εκλογικό νομοθέτη η δυνατότητα να ορίσει ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές. Δηλαδή, θα εκλέγονται (έως) πέντε βουλευτές από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων, ανεξαρτήτως των ποσοστών των κομμάτων στην επικράτεια. Κατ΄ ουσίαν, δηλαδή, θα εκλέγονται οι 295 βουλευτές της επικράτειας και ξεχωριστά οι 5 βουλευτές της ομογένειας. Ουσιαστικά θα πρόκειται για βουλευτές δύο ταχυτήτων, οι οποίοι θα εκλέγονται με διαφορετικό τρόπο – εξ ου κι εγείρονται ενστάσεις για το αν μπορεί να σταθεί ή όχι νομικά μια τέτοια πρόταση.

Ως προς το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου, το πιθανότερο σενάριο – όπως αυτό παρουσιάστηκε στις συνεδριάσεις της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών – προβλέπει πως οι «τυχεροί» θα είναι αυτοί που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!