Κυριακή, 19 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Reader]: Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον Ελευθέριο Βενιζέλο να μιλά – Ανάλυση από τον καθηγητή Γ. Θ. Μαυρογορδάτο
[Reader]: Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον Ελευθέριο Βενιζέλο να μιλά – Ανάλυση από τον καθηγητή Γ. Θ.  Μαυρογορδάτο

[Reader]: Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον Ελευθέριο Βενιζέλο να μιλά – Ανάλυση από τον καθηγητή Γ. Θ. Μαυρογορδάτο

Η μοναδική ανακάλυψη του κινηματογραφικού ντοκουμέντου, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη Χάγη, η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής ομιλούσα λήψη της σημαντικότερης ίσως προσωπικότητας της Ελληνικής ιστορίας στον 20ο αιώνα, έχει προκαλέσει έκπληξη σε ιστορικούς κι ερευνητές. Σύμφωνα με το καθηγητή Γιώργιο Θ. Μαυρογορδάτο που μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στους Απόστολο Μαγγηριάδη και Αντώνη Αντζολέτο, το υλικό αυτό αποτυπώνει καθαρά γιατί γοήτευε και μάγευε τους ανθρώπους από κοντά.

«Φαίνεται ένα φωτεινό και χαμογελαστό πρόσωπο, φαίνεται ένας μειλίχιος και γλυκός τόνος ομιλίας, δηλαδή, δεν είναι μυστήριο το πώς γοήτευε τους συνομιλητές του».

Πρόκειται για ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμένο που ήρθε στο φως από την έρευνα του ιστορικού Πάνου Σωτηρίου και χάρη σε αυτό έχουμε τη δυνατότητα να δούμε για πρώτη φορά τον Ελευθέριο Βενιζέλο να μιλά μπροστά στην κάμερα και μάλιστα σε πολύ καλή ποιότητα εικόνας. Μιλά σε άπταιστα αγγλικά για την Ολλανδία και την συνεισφορά της στη δημοκρατία και στον δυτικό πολιτισμό, στη διάσκεψη της Χάγης, που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1929.

«Επιβεβαιώνεται πόσο μελετημένος ήταν ο Βενιζέλος, και πόσο μελετημένες ήταν οι κινήσεις του στο διπλωματικό πεδίο», είπε ο κ. Μαυρογορδάτος. «Διότι προφανώς για να κερδίσει τους διοργανωτές και οικοδεσπότες της συνδιάσκεψης, τους Ολλανδούς, εκθειάζει την Ολλανδία, λέγοντας ακριβώς αυτά που θα ήθελαν να ακούσουν οι Ολλανδοί, εκθειάζει την Ολλανδία ως λίκνο της ελευθερίας, ως καταφύγιο για την ελευθερία της σκέψης, ως κέντρο κλασσικής παιδείας, ως παράδειγμα προς μίμηση για τα μικρά έθνη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!