Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 5 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Reader]: Βάθυνε κι άλλο το ρήγμα του διχασμού στην Ισπανία
[Reader]: Βάθυνε κι άλλο το ρήγμα του διχασμού στην Ισπανία

[Reader]: Βάθυνε κι άλλο το ρήγμα του διχασμού στην Ισπανία

Στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησίας της Καταλονίας συγκρούονταν δύο διαμετρικά αντίθετες θέσεις: αυτή της καταλανικής κυβέρνησης, η οποία τάσσεται υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία και αυτή της ισπανικής κυβέρνησης, ότι το εν λόγω δημοψήφισμα δεν έχει καμία αποφασιστική ισχύ και είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.

Ως εκ τούτου, η κεντρική ισπανική κυβέρνηση, χρησιμοποίησε όποιο μέσο είχε διαθέσιμο, ακόμα και τη χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής, προκειμένου να αποτρέψει τους πολίτες από το να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα που προσπαθούσαν να στήσουν οι αρχές της Καταλονίας. Η αλήθεια είναι ότι, η επιλογή της κυβέρνησης Ραχόι και οι εικόνες σκληρής καταστολής που αναπαρήχθησαν σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τη νομιμοποιητική βάση της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης, αν και οι περισσότεροι παραδέχονταν ότι το επιχείρημα του Ραχόι, στον πυρήνα του-ότι δηλαδή το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό-είναι ορθό. Οι εικόνες αυτές, δε, έφεραν σε δύσκολη θέση και τις Βρυξέλλες, μιας και εν προκειμένω είχαν να κάνουν αφενός με μια αποσχιστική ενέργεια εις βάρος ενός κράτους-μέλους, αλλά και την πολύ σκληρή αντίδραση του εν λόγω κράτους.

Βέβαια, τα όσα έγιναν στην Καταλονία, οδήγησαν στη σκληρή αντίδραση, τόσο της ισπανικής όσο και της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ ακόμα και μετριοπαθείς πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ έκανε λόγο για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξεύρεσης κοινής λύσης μέσω του διαλόγου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!