Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Reader]: Στη Βουλή της πΓΔΜ η πρόταση Ζάεφ για την αλλαγή του Συντάγματος 
[Reader]: Στη Βουλή της πΓΔΜ η πρόταση Ζάεφ για την αλλαγή του Συντάγματος 

[Reader]: Στη Βουλή της πΓΔΜ η πρόταση Ζάεφ για την αλλαγή του Συντάγματος 

Ξεκινά τη Δευτέρα στην Βουλή της πΓΔΜ η συζήτηση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!