Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Reader]: Κι όμως οι παλιότερες μούμιες δεν βρίσκονται στην Αίγυπτο (pics)
[Reader]: Κι όμως οι παλιότερες μούμιες δεν βρίσκονται στην Αίγυπτο (pics)

[Reader]: Κι όμως οι παλιότερες μούμιες δεν βρίσκονται στην Αίγυπτο (pics)

Οι πρώτοι άνθρωποι που συνήθιζαν να μουμιοποιούν τους νεκρούς τους το έκαναν σε ένα μάλλον απίθανο σημείο του κόσμου, το πιο ξηρό μέρος στη Γη.

Οι άνθρωποι του Τσιντσόρο εγκαταστάθηκαν σε παράκτιους κόλπους της έρημο Ατακάμα, στη σημερινή Χιλή, γύρω στο 7000 π.Χ. και ανέπτυξαν μια τεχνική για τη μουμιοποίηση γύρω στο 5,000 π.Χ.

Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη τεχνική 2.000 χρόνια πριν από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Ωστόσο, ενώ οι Αιγύπτιοι ήταν ένας πολύπλοκος πολιτισμός που μουμιοποιούσε την ελίτ και τους φαραώ, ο Τσιντσόρο ήταν προκεραμικοί κυνηγοί-συλλέκτες με μια πιο ισότιμη προσέγγιση για να τιμούν τους νεκρούς.

Παρόλο που ελάχιστα είναι γνωστά ακόμη και εντός της Χιλής, η χώρα ελπίζει ότι η αίτηση της στην UNESCO για την κατάσταση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (οι αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται ήδη στον κατάλογο της UNESCO) μπορεί τελικά να δώσει σε αυτές τις μούμιες την προσοχή που τους αξίζει.

«Ιερή συλλογή»

Οι μούμιες βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο San Miguel de Azapa στο μικρό χωριό San Miguel de Azapa.

Σε αυτό το μουσείο βρίσκονται τα μουμιοποιημένα απομεινάρια περίπου 300 ανθρώπων του Τσιντσόρο, αν και μόνο το 10% της συλλογής εκτίθενται δημόσια. Αυτό συμβαίνει επειδή, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα ούτε ο χώρος για να παρουσιάσουν τις μούμιες με τρόπο που δεν θα τους βλάψει αμετάκλητα.

«Είναι μια πολύ ιερή συλλογή επειδή η πλειοψηφία των αντικειμένων σχετίζεται με την τελετή του θανάτου», εξήγησε η επιμελήτρια και συντηρητής Μαρίλα Σάντος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!