Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Reader]: Guardian: Τα παιδιά στη Μόρια χάνουν την ελπίδα τους – Τι είναι το «Σύνδρομο Παραίτησης» που παρουσιάζουν
[Reader]: Guardian: Τα παιδιά στη Μόρια χάνουν την ελπίδα τους – Τι είναι το «Σύνδρομο Παραίτησης» που παρουσιάζουν

[Reader]: Guardian: Τα παιδιά στη Μόρια χάνουν την ελπίδα τους – Τι είναι το «Σύνδρομο Παραίτησης» που παρουσιάζουν

Η δημοσιογράφος του βρετανικού μέσου, Jules Montague, ξεκινά την αφήγησή της με την Αΐσα, ένα 9χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται σε κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έξω από το camp της Μόρια.

«Το μοναδικό σημάδι ζωής είναι η κίνησή του θώρακά της ενώ αναπνέει» γράφει η Montague. «Εδώ και δύο εβδομάδες η Αΐσα δεν έχει ανοίξει τα μάτια της, δεν έχει μιλήσει, δεν έχει περπατήσει και η ομάδα ψυχικής υγείας υποστηρίζει ότι πιθανώς να πρόκειται για ένα από τα πρώτα περιστατικά με “σύνδρομο παραίτησης”» τονίζει.

Η Montague εξηγεί ότι βρίσκεται στη «Λέσβο για να μελετήσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις του τραύματος σε παιδιά που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω πολέμου και κατέληξαν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό όπου οι συνθήκες είναι χαοτικές και απάνθρωπες».

«Σύντομα κατάλαβα πως η Αΐσα έχει σωματοποιήσει ό,τι μπορεί να συμβεί σε ένα παιδί που χάνει κάθε ελπίδα» σημειώνει.

Τι είναι το σύνδρομο παραίτησης

«Το σύνδρομο παραίτησης είναι μια κατάσταση πλήρους απόσυρσης που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια και εμφανίζεται σε περίπτωση σοβαρών ψυχολογικών τραυμάτων. Εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις παιδιών που εμφάνισαν σύνδρομο παραίτησης έχουν βρεθεί σε καταυλισμούς προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Σουηδία και στην Αυστραλία. Αυτά τα παιδιά απλά κλείνουν τα μάτια τους και σταματούν να μιλάνε, να τρώνε και να πίνουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!