Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Reader]: Γιατί οι Καταλανοί θέλουν την ανεξαρτησία τους και τι σημαίνει το «ναι» για την ΕΕ
[Reader]: Γιατί οι Καταλανοί θέλουν την ανεξαρτησία τους και τι σημαίνει το «ναι» για την ΕΕ

[Reader]: Γιατί οι Καταλανοί θέλουν την ανεξαρτησία τους και τι σημαίνει το «ναι» για την ΕΕ

Εμφανίστηκαν νωρίς την Κυριακή με κράνη, μάσκες και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Είχαν διανυκτερεύσει προσωρινά σε φτηνές πανσιόν και ναυλωμένα κρουαζιερόπλοια, ζωγραφισμένα με τεράστιες φιγούρες κινουμένων σχεδίων της Warner Bros., όπως ο Tweetie Pie και ο Daffy Duck, τα οποία είχαν δέσει από το Σάββατο στο λιμάνι της Βαρκελώνης.

Όμως, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, η Βαρκελώνη κάθε άλλο παρά Disney θύμιζε.

Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, οι αστυνομικοί (πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν στην περιοχή με εντολή της κυβέρνησης της Μαδρίτης από άλλες περιοχές της Ισπανίας) προσπάθησαν να μπλοκάρουν ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκρινε παράνομο, σύμφωνα με το διάταγμα του 1978, το οποίο κηρύσσει την Ισπανία αδιαίρετη.

Για τους Καταλανούς αποσχιστές, το σημερινό σύνταγμα της Ισπανίας δεν είναι απαλλαγμένο από τη σφραγίδα του πρώην δικτάτορα Στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για 40 χρόνια.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το σύνταγμα επιδεικνύει μια επαίσχυντη και σκόπιμη αμνησία, η οποία αγνοεί τα δεινά που υπέστη η Καταλονία κατά τη διάρκεια του βίαιου εμφυλίου πολέμου του 1930, αλλά και την καταστολή της καταλανικής γλώσσας κατά τη διάρκεια της 40χρονης δικτατορίας του Φράνκο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!