Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 8 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Reader]: Eurogroup: Κρίνονται σήμερα οι διαθέσεις των Ευρωπαίων για τις συντάξεις
[Reader]: Eurogroup: Κρίνονται σήμερα οι διαθέσεις των Ευρωπαίων για τις συντάξεις

[Reader]: Eurogroup: Κρίνονται σήμερα οι διαθέσεις των Ευρωπαίων για τις συντάξεις

Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, το Eurogroup, με πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης την Ιταλία.

Και μπορεί η Ελλάδα να μην περιλαμβάνεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναφορές από Ευρωπαίους αξιωματούχους στη χώρα μας στη βάση ερωτήσεων για το δημοσιονομικό μονοπάτι του 2019.

Δεδομένου ότι η απόφαση για την εφαρμογή ή όχι των περικοπών των συντάξεων θα ληφθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να υπάρξουν «τροχιοδεικτικά» για τις προϋποθέσεις που θέτουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Το Eurogroup έχει δύο βασικές έγνοιες. Αφενός αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα τεθεί σε κίνδυνο χωρίς το μαχαίρι στις συντάξεις, αφετέρου κατά πόσο τα αντιμέτρα και το πακέτο παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ θα έχουν αναπτυξιακές επιπτώσεις στην οικονομία.

Η Κομισιόν έχει αποσαφηνίσει στην ελληνική κυβέρνηση πως εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και εφαρμοστεί το πακέτο παροχών της ΔΕΘ τότε θα προκύψει το 2019 ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 720 εκατ. ευρώ, ήτοι το ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, αλλά 3,1% του ΑΕΠ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υποστηρίζοντας πως το δημοσιονομικό κενό θα είναι μικρότερο και δεσμεύεται πως θα διαθέσει μέρος από το εφετινό υπερπλεόνασμα ως δημοσιονομικό μαξιλάρι για το 2019.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!