Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Reader]: Χωρίς εκπλήξεις το φινάλε για την πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρηση
[Reader]: Χωρίς εκπλήξεις το φινάλε για την πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρηση

[Reader]: Χωρίς εκπλήξεις το φινάλε για την πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρηση

Μπορεί η πρώτη συζήτηση και ψηφοφορία επί των προς αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος που έγινε πριν από έναν μήνα περίπου να θεωρήθηκε ως η…μητέρα των μαχών, αλλά στην πραγματικότητα η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης που θα λάβει χώρα σήμερα είναι αυτή που έχει την καθοριστική σημασία. Και αυτό γιατί το Σύνταγμα προβλέπει ένα διάλειμμα ενός μήνα ανάμεσα στις δύο διαδικασίες ψηφοφορίας, προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία της Αναθεώρησης.

Κάπως έτσι, σήμερα θα κλείσει ο κύκλος της προαναθεωρητικής διαδικασίας, με άλλα λόγια θα δοθεί η εντολή στην επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος. Ως προς το, όμως, αν η επόμενη Βουλή μπορεί να τα αναθεωρήσει κατά το δοκούν ή με βάση την «κατεύθυνση» που έχουν πάρει από την παρούσα διαδικασία είναι και η ουσία της σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, με την κυβέρνηση να λέει ότι δεν μπορεί η διαδικασία να ξεκινήσει στην επόμενη Βουλή από το μηδέν. Στον αντίποδα, η ΝΔ διαμηνύει ότι η διαδικασία μπορεί κανονικά να ξεκινήσει από το μηδέν, αλλιώς δεν θα υπήρχε νόημα να προβλέπεται μια εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο φάσεις της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ώστε να αποφανθούν οι πολίτες δια της ψήφου τους ως προς την κατεύθυνση των αλλαγών.

Στη σημερινή διαδικασία θα κριθούν, επί της ουσίας, όσα προταθέντα άρθρα έλαβαν 151+ ψήφους πριν από έναν μήνα. Εκεί και υπήρχε και το πρόβλημα: από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και απευθείας από τον λαό, αν δεν τελεσφορήσει η διαδικασία μέσω της Βουλής, δεν ψηφίστηκε προς αναθεώρηση η αλλαγή που εισηγείτο το κόμμα στο άρθρο 30 που ορίζει το πώς εκλέγεται ο ΠτΔ. Υπό αυτό το πρίσμα, στην αντιπολίτευση υπήρξαν φόβοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εν τέλει, θα «αποσύρει» βουλευτές του από το άρθρο 32, με το οποίο ορίζεται η αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, όπως έγινε το 2014.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!