Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
4 °C 11 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
2 °C 8 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Reader]: Brexit backstop: Ένας απλός οδηγός για ένα περίπλοκο θέμα
[Reader]: Brexit backstop: Ένας απλός οδηγός για ένα περίπλοκο θέμα

[Reader]: Brexit backstop: Ένας απλός οδηγός για ένα περίπλοκο θέμα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον το Brexit με πέντε ημέρες να απομένουν μέχρι την κρίσιμη συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και την ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αλλά κι ένα θέμα που δημιούργησε δεκάδες συγκρούσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Βρετανίας είναι το τι θα συμβεί στα σύνορα της Ιρλανδίας. Τί είναι λοιπόν αυτό το «περιβόητο» backstop;

Η ανάγκη για ένα «backstop» δημιουργήθηκε για να αποφευχθεί ένα δύσκολο σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ένα από τα πρώτα πράγματα που τόσο η ΕΕ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν ότι ήταν ουσιώδες στις διαπραγματεύσεις. Όμως, αφού οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν ξανά και ξανά σχετικά με τις λεπτομέρειες του backstop η πολυπλοκότητα αυτού του αμφιλεγόμενου ζητήματος έγινε όλο και πιο φανερή.

Τώρα, που επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ της Τερέζα Μέι και της ΕΕ, το backstop εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Τερέζα Μέι και την κυβέρνηση της για να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πριν αναλύσουμε το θέμα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε δύο πράγματα: Πρώτον, αν η συμφωνία Brexit ψηφιστεί στις 11 Δεκεμβρίου, αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν και οι διαπραγματεύσεις.

Το μόνο που πραγματικά κάνει η συμφωνία είναι πως δίνεται περισσότερος χρόνος για τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που θα ολοκληρωθεί, η οποία θα γίνει κατά τη διάρκεια της διετούς μεταβατικής περιόδου μετά την επίσημη ημερομηνία εξόδου στις 29 Μαρτίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!