Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Πρώτο Θέμα]: Με βέτο στην κοινή δήλωση για τα 60 χρόνια της ΕΕ απειλεί η Αθήνα για τα εργασιακά
[Πρώτο Θέμα]: Με βέτο στην κοινή δήλωση για τα 60 χρόνια της ΕΕ απειλεί η Αθήνα για τα εργασιακά

[Πρώτο Θέμα]: Με βέτο στην κοινή δήλωση για τα 60 χρόνια της ΕΕ απειλεί η Αθήνα για τα εργασιακά

Δεν μιλούν ευθέως για άσκηση βέτο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν απειλές στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αλλά σημειώνουν με νόημα ότι «υπάρχει, όπως σε όλες τις συνόδους, διάλογος για το τελικό κείμενο»
Κυβέρνηση: επιβεβαιώνει την πίεση προς την ΕΕ για τα εργασιακά, όχι όμως για βέτο στη Ρώμη
Τις πληροφορίες ότι συνδέει κατά κάποιο τρόπο τις συζητήσεις για τα εργασιακά, που γίνονται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης με τις διεργασίες για το κείμενο που θα εκδώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην επετειακή σύνοδο κορυφής της Ρώμης το Σάββατο – με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων για την ενωμένη Ευρώπη – επιβεβαιώνουν εμμέσως κυβερνητικές πηγές, οι οποίες ωστόσο αποφεύγουν να μιλήσουν για άσκηση βέτο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν απειλές στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα ότι «υπάρχει, όπως σε όλες τις συνόδους, διάλογος για το τελικό κείμενο», απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σημειωτέον ότι τα εργασιακά έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα για μία συμφωνία, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να εξαιρείται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξαιτίας της παράλογης, όπως λέει, σχετικής απαίτησης του ΔΝΤ.
Μάλιστα η Αθήνα ανέμενε στον τρέχοντα γύρο των συζητήσεων με τους Θεσμούς, ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα συντάσσονταν με το ελληνικό αίτημα απέναντι στις πιέσεις του Ταμείου, κάτι που όμως δεν έγινε, προκαλώντας δυσφορία, απογοήτευση και εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που είδε ακόμη και λαλίστατους συμμάχους της στην Κομισιόν και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ποιούν τη νήσσα, μπροστά στο ΔΝΤ.
Το γεγονός ότι συμπίπτουν περίπου οι δύο διαδικασίες, (σύνοδος κορυφής στη Ρώμη και συζητήσεις με τους δανειστές στις Βρυξέλλες για τα εργασιακά), έκανε την ελληνική κυβέρνηση να θέσει εμμέσως πλην σαφώς την ευρωπαϊκή πλευρά ενώπιον των ευθυνών της, όπως θεωρεί: συμπεριλαμβάνοντας στο κείμενο της Ρώμης μία παράγραφο για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως φέρεται να ζητεί στις σχετικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους, την καλεί να πάρει ανάλογη θέση και στις διαπραγματεύσεις! Οι πληροφορίες έλεγαν μάλιστα ότι μπορεί να φτάσει και στο βέτο, εάν υπάρξει άρνηση για τέτοιου είδους αναφορά στο κείμενο της Ρώμης, κάτι που όμως διαψεύδεται με προσεκτικό, αλλά σαφές τρόπο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε -Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!