Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
7 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Πρώτο Θέμα]: Σε βαρύ κλίμα η Σύνοδος Κορυφής: Ελληνική δοκιμασία για το προσφυγικό και η αντίδραση Τσίπρα για Τουσκ
[Πρώτο Θέμα]: Σε βαρύ κλίμα η Σύνοδος Κορυφής: Ελληνική δοκιμασία για το προσφυγικό και η αντίδραση Τσίπρα για Τουσκ

[Πρώτο Θέμα]: Σε βαρύ κλίμα η Σύνοδος Κορυφής: Ελληνική δοκιμασία για το προσφυγικό και η αντίδραση Τσίπρα για Τουσκ

Σε ένα σχετικά βαρύ κλίμα καλούνται να συνεδριάσουν σήμερα οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το θέμα της κόντρας μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν πλανάται βαριά πάνω από μια κατά τα άλλα τυπική και μη καθοριστική Σύνοδο.
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες θα απασχολούσε τους ηγέτες της ΕΕ με θέματα προετοιμασίας της τραπεζικής ένωσης και της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, πρωτοβουλιών κοινής άμυνας, τη συζήτηση του μεταναστευτικού στο δείπνο εργασίας και τέλος στη τυπική επικύρωση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων (διαζύγιο) και την έναρξη του δεύτερου κύκλου (καθορισμός νέας εταιρικής σχέσης).
Συμπεράσματα δεν πρόκειται να υπάρξουν πόσο μάλλον αποφάσεις, καθώς από τη μια όλα τα θέματα έχουν μεταφερθεί στην ατζέντα του 2018 και από την άλλη, η ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, η Γερμανία δεν έχει την ικανότητα πολιτικών ελιγμών.
Η τριβή που δημιουργήθηκε από την επιστολή και την τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ άλλαξε άρδην την κατάσταση, μετατρέποντας την τυπική αυτή Σύνοδο σε μια εστία αντιπαράθεσης μεταξύ των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Τουσκ, στη επιστολή του αντιτίθεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκαταστάσεων προσφύγων στην ΕΕ, καλώντας τους 27 ηγέτες της να εδραιώσουν τη συνολική τους προσέγγιση και να την καταστήσουν «περισσότερο βιώσιμη, με βάση τα ασφαλή εξωτερικά σύνορα και την πρόληψη των μαζικών αφίξεων».
Η στάση του αυτή απηχεί τις θέσεις των κρατών της ομάδας του «Βίζεγκραντ» (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) οι οποίες έχουν πάρει σαφή θέση ενάντια όλων των προγραμμάτων της ΕΕ που σχετίζονται με την ελάφρυνση των βαρών της μετανάστευσης από Ελλάδα – Ιταλία μέσω της μεταφοράς (μετεγκατάστασης) ατόμων που μπορούν να λάβουν άσυλο, στις χώρες της ΕΕ.
Τέτοια είναι η αντίδρασή τους που η Τσεχία είχε ως ποσόστωση 50 πρόσφυγες και έχει δεχθεί μόνο 12 ενώ Πολωνία – Ουγγαρία κανέναν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε -Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!