Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 2 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Πρώτο Θέμα]: «SOS» από επιστήμονες: Η εξάλειψη ζωής στον πλανήτη μπορεί να έρθει μέχρι το 2100
[Πρώτο Θέμα]: «SOS» από επιστήμονες: Η εξάλειψη ζωής στον πλανήτη μπορεί να έρθει μέχρι το 2100

[Πρώτο Θέμα]: «SOS» από επιστήμονες: Η εξάλειψη ζωής στον πλανήτη μπορεί να έρθει μέχρι το 2100

Ο μαθηματικός τύπος που βασίζεται σε προηγούμενες μαζικές απολύσεις, υποδηλώνει ότι η Γη πρόκειται να περάσει το «κατώφλι καταστροφής» περίπου στα τέλη του αιώνα, λόγω των ορυκτών καυσίμων
Ο πλανήτης Γη φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία για την έναρξη μιας έκτης μαζικής εξάλειψης ζωής γύρω στο έτος 2100, λόγω της ποσότητας άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με μια μαθηματική μελέτη των πέντε προηγούμενων παρόμοιων γεγονότων τα τελευταία 540 εκατομμύρια χρόνια.
Ο πλανήτης μας έχει περάσει πέντε μαζικές εξαλείψεις ειδών μέσα στα τελευταία 540 εκατομμύρια χρόνια: Σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για διαδικασίες οι οποίες «έσπασαν» τους κανονικούς κύκλους του άνθρακα, όπως αυτοί λάμβαναν χώρα στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς. Οι αναταράξεις που προέκυψαν εκτυλίχθηκαν μέσα σε διαστήματα χιλιάδων- μέχρι και εκατομμυρίων- ετών και συμπίπτουν με ευρείες εξαφανίσεις ειδών ανά τον κόσμο.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο κύκλος του άνθρακα που υπάρχει στον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή βιώνει μία αναταραχή αρκετά μεγάλη ώστε να οδηγήσει τη Γη σε άλλη μία μαζική εξάλειψη ειδών (έκτη στη σειρά). Στη σύγχρονη εποχή, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται σταθερά από τον 19ο αιώνα και μετά, αλλά είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει όντως σε μια τέτοια διαδικασία, καθώς είναι πολύ δύσκολος ο συσχετισμός αναταραχών του άνθρακα που έλαβαν χώρα σε βάθος χιλιάδων ετών, με τα εν λόγω δεδομένα της εποχής μας, τα οποία αντιστοιχούν σε λίγο περισσότερο από έναν αιώνα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT News, ο Ντάνιελ Ρόθμαν, καθηγητής Γεωφυσικής στο ΜΙΤ και συν-διευθυντής του Lorenz Center του ΜΙΤ, ανέλυσε μια σειρά από σημαντικές μεταβολές στον κύκλο του άνθρακα των τελευταίων 540 εκατομμυρίων ετών, περιλαμβανομένων των πέντε μαζικών εξαλείψεων ειδών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε -Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!