Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
12 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Πρώτο Θέμα]: Προαιρετική η… Σαρία στη Θράκη
[Πρώτο Θέμα]: Προαιρετική η… Σαρία στη Θράκη

[Πρώτο Θέμα]: Προαιρετική η… Σαρία στη Θράκη

Το ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στη Θράκη – Τα ισλαμικά ιεροδικεία λειτουργούσαν στην περιοχή εδώ και περίπου έναν αιώνα
Προαιρετική εφαρμογή της «Σαρία» στην Θράκη, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια ομιλίας του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε είναι οι κύριες κατευθύνσεις της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία επιχειρείται να μπει τέλος στην επικράτηση του ισλαμικού νόμου έναντι του αστικού δικαίου, στις περιοχές της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.
Συγκεκριμένα :
1ον θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.
2ον θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.
3ον θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.
4ον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε -Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!