Τρίτη, 25 Απριλίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Πρώτο Θέμα]: Οι πιστωτές επιμένουν για μεγάλες μειώσεις σε συντάξεις-αφορολόγητο
[Πρώτο Θέμα]: Οι πιστωτές επιμένουν για μεγάλες μειώσεις σε συντάξεις-αφορολόγητο

[Πρώτο Θέμα]: Οι πιστωτές επιμένουν για μεγάλες μειώσεις σε συντάξεις-αφορολόγητο

Παρά το γεγονός ότι Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου-Χουλιαράκης συμφώνησαν στις απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά - ​Brussels Group μέχρι την Πέμπτη και βλέπουμε
«Κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις» έλεγαν στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, για το πού μπορεί να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις η «αλλαγή έδρας», από το Χίλτον στις Βρυξέλλες.
Στην ερώτηση «τι μας δίνουν;» οι ίδιες πηγές έλεγαν πως οι θεσμοί έδειξαν να υποχωρούν στα δημοσιονομικά. Έτσι και η κυβέρνηση θα χρειαστεί να υποχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όπως τα Εργασιακά.
Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι οι θεσμοί θα μετριάσουν τις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρω) αποδεχόμενοι 0,2% του ΑΕΠ λιγότερα μέτρα (περίπου 350 εκατ. ευρώ λιγότερα).
Έτσι, αντί να απαιτούν 1%+1% του ΑΕΠ εξοικονόμηση από περικοπές στις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) και άλλα τόσα από τη μείωση αφορολογήτου, φαίνεται να αποδέχονται μέτρα 0,9%+0,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα (ή 1,6 δισ. ευρώ αντί 1,8 δισ. από κάθε μέτρο). Δηλαδή κάπου 10% μικρότερο «μαχαίρι» στις συντάξεις, και αφορολόγητο στις 7.000 ευρώ αντί 6.000 ευρώ (απώλειες 300 ευρώ το χρόνο αντί 500 για μισθωτούς συνταξιούχους).
Περισσότερες απολύσεις
Στα εργασιακά, η συμβιβαστική φόρμουλα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι, είτε να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%, είτε -η πιο εύσχημη λύση- να παραμείνει στο 5% αλλά να καταργηθεί το όριο των 30 απολύσεων το μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι πχ σε κάποιες ΔΕΚΟ ή Τράπεζες που αριθμούν πάνω από 1.000 ή 2.000 εργαζόμενους, θα μπορούν να απολύονται 50-100 εργαζόμενοι το μήνα (5% του συνόλου των εργαζομένων τους) αντί για 30 το πολύ που ισχύει σήμερα, χωρίς φαινομενικά να αυξηθεί το όριο απολύσεων ως ποσοστό σε 10%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε -Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!