Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
28 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
28 °C 10 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Πρώτο Θέμα]: Εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τα υποθηκοφυλακεία
[Πρώτο Θέμα]: Εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τα υποθηκοφυλακεία

[Πρώτο Θέμα]: Εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τα υποθηκοφυλακεία

Επιβαρύνεται ο  κρατικός προϋπολογισμός με 2.348.024 ευρώ - Επί του παρόντος η προκαλούμενη δαπάνη θα καλυφθεί από τα εισπραττόμενα δικαιώματα
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, υπεγράφησαν σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν την μετατροπή σε έμμισθα των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας που λειτουργούν με αναπλήρωση.
Πρόκειται για τα 17 Προεδρικά Διατάγματα τα οποία πρόσφατα επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και έκρινε ότι δεν μπορούν να ανατεθούν καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε Ειρηνοδίκη, αλλά αντίθετα, καθήκοντα υποθηκοφύλακα μπορούν να ανατεθούν στον προϊστάμενο της γραμματείας του Ειρηνοδικείου και εν ελλείψει αυτού στον προϊστάμενο της γραμματείας του Πρωτοδικείου, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι πτυχίο Νομικής.
Υπενθυμίζεται ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας στην σχετική γνωμοδότησή τους (113/2017) αναφέρθηκαν στην υπ΄ αριθμ. 2/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία γνωμοδότησε αρνητικά για τη μετατροπή του άμισθου υποθηκοφυλακείου σε έμμισθο, με τη σκέψη ότι η διάταξη του άρθρου 4 παρ. 2 του ν.δ. 811/1971 με την οποία «προβλέπεται η ανάθεση σε ειρηνοδίκη της καταχώρισης ορισμένων πράξεων ή αποφάσεων στα βιβλία του μετατρεπόμενου υποθηκοφυλακείου, προσκρούει στο άρθρο 89 του Συντάγματος, όπως ισχύει μετά την αναθεώρηση του 2001, κατά το οποίο απαγορεύεται η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικό λειτουργό».
Στη συνέχεια, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν:
«Επομένως, μετά την αναθεώρηση του άρθρου 89 του Συντάγματος, τα καθήκοντα του υποθηκοφύλακα δεν μπορούν να ανατεθούν σε δικαστικό λειτουργό ούτε προσωρινώς, διότι δεν εμπίπτουν σε καμιά από τις εξαιρέσεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 89 του Συντάγματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε -Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!