Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
8 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 5 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Βίντεο σοκ του CNN – Ιδού τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης
[Protagon]: Βίντεο σοκ του CNN – Ιδού τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης

[Protagon]: Βίντεο σοκ του CNN – Ιδού τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης

Οι μετανάστες είναι παραταγμένοι στη σειρά. Νεαροί μαύροι, ψηλοί και δυνατοί. Ενας-ένας, οδηγούνται μπροστά και μια φωνή από άλλο σημείο ακούγεται καθώς αναφέρει την ποιότητα του «προϊόντος». «Eίναι αγρότης, ξέρει να σκάβει, είναι δυνατός άντρας». Μια άλλη ομάδα ανδρών παρακολουθεί. Σηκώνουν τα χέρια και φωνάζουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν. Aλλος 500, άλλος 600, άλλος 650 δηνάρια Λιβύης. Ο νεαρός τελικά πουλιέται για περίπου 400 ευρώ. Δεν πρόκειται για σκηνή κινηματογραφικής ταινίας με θέμα τα σκλαβοπάζαρα του 18ου και 19ου αιώνα. Είναι ένα μικρό τμήμα από το βίντεο που παρουσίασε το CNN και αναδεικνύει σε όλο του μέγεθος το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που φεύγουν από τα σπίτια τους στην Αφρική, κυνηγώντας το όνειρο της Ευρώπης. Ενα όνειρο που όχι σπάνια καταλήγει εφιάλτης στα χέρια δουλεμπόρων ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο κέντρο κράτησης στη Λιβύη.

Το βίντεο που παρουσίασε το CNN μαρτυρεί πέραν πάσης αμφιβολίας το εμπόριο ανθρώπων που εξελίσσεται καθημερινά στα περίχωρα της Τρίπολης όπου νεαροί και νεαρές από την Αφρική πωλούνται για λίγες εκατοντάδες ευρώ.

Οι νέες ανατριχιαστικές αποδείξεις των φρικαλεοτήτων που έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των καταγγελιών που κάνουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ, οδήγησαν τον διεθνή οργανισμό στην ασυνήθιστη κίνηση να καταγγείλει την ΕΕ για την «απάνθρωπη τακτική της να ενισχύει και να βοηθά τη λιβυκή ακτοφυλακή ώστε να εντοπίζει και να γυρίζει πίσω τους μετανάστες».

Η ΕΕ απάντησε την Τρίτη στην καταγγελία με τον συνήθη τρόπο: ζητώντας το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης μεταναστών στη Λιβύη όπου οι «συνθήκες είναι απαράδεκτες» και επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ «ζητάει από τις τοπικές Αρχές να χρησιμοποιούν κέντρα που σέβονται τις απαιτήσεις και εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι θα ανακοινώσει την επόμενη αποστολή ευρωβουλευτών στη Λιβύη η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!