Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Βερολίνο: Ο δήμος αγόρασε 670 ακριβά διαμερίσματα για να κρατήσει χαμηλά τα ενοίκια
[Protagon]: Βερολίνο: Ο δήμος αγόρασε 670 ακριβά διαμερίσματα για να κρατήσει χαμηλά τα ενοίκια

[Protagon]: Βερολίνο: Ο δήμος αγόρασε 670 ακριβά διαμερίσματα για να κρατήσει χαμηλά τα ενοίκια

Ο δήμος του Βερολίνου αγόρασε 67ο διαμερίσματα από ιδιώτη, στην ιστορική Λεωφόρο Καρλ Μαρξ, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, σε μία προσπάθεια να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη άνοδο των ενοικίων, που απειλεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία της γερμανικής πρωτεύουσας.

Τη δεκαετία του ’50, ο ανασχεδιασμός της λεωφόρου, μήκους δύο χιλιομέτρων -που μέχρι το 1961, λεγόταν Στάλιν- ήταν εμβληματικό εγχείρημα για το ανατολικογερμανικό κράτος, με τη γνώριμη αισθητική του σοβιετικού μπλοκ. Εκεί γίνονταν οι μεγάλες παρελάσεις και εκεί το καθεστώς κατέστειλε μία μεγάλη εργατική εξέγερση με τανκ και στρατό, αφήνοντας 125 νεκρούς στην άσφαλτο.

Τους τελευταίους μήνες βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της διαμαρτυρίας κατοίκων για την αύξηση των ενοικίων και την επιχείρηση «ανάπλασης» (gentrification) της περιοχής.

Αποψη τμήματος της Λεωφόρου Καρλ Μαρξ στο Βερολίνο, με τα κτίρια της γνώριμης αισθητικής του σοβιετικού μπλοκ

Η διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Predac ανακοίνωσε ότι πουλά 700 διαμερίσματα στη Λεωφόρο Καρλ Μαρξ, στην μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων του Βερολίνου, Deutsche Wohnen.

Φοβούμενοι ότι αυτό θα σημάνει αύξηση των ενοικίων τους, οι κάτοικοι των διαμερισμάτων διοργάνωσαν διαμαρτυρίες και κρέμασαν πανό από τα παράθυρά τους, υποχρεώνοντας το δημοτικό συμβούλιο να σταματήσει την πώληση.

Μετά από μήνες νομικής διαμάχης, το συμβούλιο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι τα τρία οικοδομικά τετράγωνα με περισσότερα από 670 διαμερίσματα θα αγοραστούν από την δημόσια εταιρεία παροχής κατοικιών Gewobag.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!