Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Βαρσοβία: Οι έλληνες δικαστές παρόντες στην «Πορεία των 1.000 Τηβέννων»
[Protagon]: Βαρσοβία: Οι έλληνες δικαστές παρόντες στην «Πορεία των 1.000 Τηβέννων»

[Protagon]: Βαρσοβία: Οι έλληνες δικαστές παρόντες στην «Πορεία των 1.000 Τηβέννων»

Χιλιάδες δικαστικοί, δικηγόροι, αλλά και απλοί πολίτες, από 20 και πλέον χώρες της ΕΕ, κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους της Βαρσοβίας, στη μεγαλειώδη «Πορεία των 1.000 Τηβέννων» -όπως ονομάστηκε- κατά της νομοθετικής απόπειρας της κυβέρνησης της Πολωνίας, υπό τον Ματέους Μοραβιέτσκι, να ελέγξει τη δικαστική εξουσία.

Από τον πέρασμένο Δεκέμβριο η πολωνική βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος όσων δικαστών επιμένουν να αμφισβητούν τις μεταρρυθμίσεις (εντός και εκτός εισαγωγικών) που προωθεί το υπερσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS).

Η κατάθεση του νομοσχεδίου από το PiS ήρθε ως απάντηση σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας στις αρχές του Δεκεμβρίου, κατ΄εφαρμογήν σχετικής γνωμοδότησης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το νέο Δικαστικό Συμβούλιο, το όργανο που διορίζει τους δικαστές, δεν προσφέρει εγγυήσεις ανεξαρτησίας απέναντι στην πολιτική εξουσία, θέτοντας εν αμφιβόλω σειρά μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί να «περάσει» η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με 40σέλιδη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το επίμαχο νομοσχέδιο που έδωσε την αφορμή για τη μαζική διαδήλωση 25.000 ανθρώπων το Σάββατο στη Βαρσοβία, αποτελεί απόπειρα εξαναγκασμού των δικαστών ώστε να εφαρμόσουν αδιάκριτα το σύνολο των νομοθετικών ρυθμίσεων που ψηφίζονται από την κυβερνώσα πλειοψηφία, ακόμα και αν παραβιάζουν το Σύνταγμα ή/και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

φωτογραφία από τη διαδήλωση του Σαββάτου/ πηγή ΕΔΕ

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την αποπομπή των δικαστών που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την νομιμότητα διορισμού άλλου συναδέλφου τους, ή όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ενέργειες πολιτικού χαρακτήρα» που μπορούν «να βλάψουν τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος».

Σύμφωνα με την πολωνική ηγεσία, στόχος του νομοσχεδίου είναι η αποφυγή του χάους στη λειτουργία του πολωνικού δικαστικού συστήματος, με την αντιπολίτευση να αντιτείνει ότι χάος μπορεί να επιφέρουν μόνο οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος στις οποίες επιμένει η κυβέρνηση ( και που έχουν ήδη επικριθεί εντόνως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!