Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Τρία λιοντάρια που παραπαίουν: ένα γλυπτό – SOS για την εποχή του Brexit
[Protagon]: Τρία λιοντάρια που παραπαίουν: ένα γλυπτό – SOS για την εποχή του Brexit

[Protagon]: Τρία λιοντάρια που παραπαίουν: ένα γλυπτό – SOS για την εποχή του Brexit

Υποτίθεται ότι τα βρετανικά λιοντάρια είναι άγρια, δυνατά και αδάμαστα, κύριοι των πάντων. Αλλά αυτά τα τρία πλάσματα στην παραλία του Ντόβερ φαίνονται άρρωστα, αδύναμα και εξαντλημένα, σαν να σέρνονται προς το τέλος τους.

Πρόκειται για το έργο «The Pride of Brexit» του γλύπτη Τζέισον ντεΚερς Τέιλορ το οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα κάτω από το Γουάιτ Κλιφς: «Μεταφέρουν την αίσθηση της βαθιάς απώλειας την οποία νιώθουμε πολλοί από εμάς τους Remainers», λέει στον Guardian ο βρετανός καλλιτέχνης, η εγκατάσταση του οποίου προορίζεται να είναι «μνημείο ενός από τα πιο μη πατριωτικά γεγονότα που έχει δει ποτέ η Βρετανία».

Ενα από τα ετοιμοθάνατα λιοντάρια του Τέιλορ στον Τάμεση

Γιατί λιοντάρια; Επειδή είναι «σύμβολο της εραλδικής τέχνης μας, που αναπαριστά τη δύναμη του έθνους», απαντά ο βρετανός καλλιτέχνης. Πράγματι τα τρία λιοντάρια απεικονίζονται στο Βασιλικό Εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και γιατί στη συγκεκριμένη ακτογραμμή; «Το Γουάιτ Κλιφς είναι κατ’ εξοχήν βρετανικό. Η Βέρα Λιν (θρυλική αγγλίδα τραγουδίστρια που ενδυνάμωνε τους στρατιώτες), ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αλλά η υπερηφάνειά μας βουλιάζει στην παλίρροια του Brexit». Υπάρχει, όμως, ακόμη ένας λόγος: ο Τέιλορ γεννήθηκε το 1974 στο Ντόβερ, την πύλη της Βρετανίας στην Ευρώπη.

Υπάρχουν κι άλλα δικά του γλυπτά λιοντάρια, επίσης ετοιμοθάνατα, στο Λονδίνο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!