Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 13 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 10 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: Οι Τούρκοι μεγιστάνες έχουν προβλήματα – όχι πια Μύκονος…
[Protagon]: Οι Τούρκοι μεγιστάνες έχουν προβλήματα – όχι πια Μύκονος…

[Protagon]: Οι Τούρκοι μεγιστάνες έχουν προβλήματα – όχι πια Μύκονος…

Το πάρτι των μεγάλων τουρκικών εταιρειών στις διεθνείς αγορές τελείωσε. Οι περισσότερες εμφάνιζαν θεαματική επέκταση στην τουρκική και τη διεθνή αγορά αλλά αποδεικνύεται ότι στηρίζονταν σε πήλινα πόδια, δηλαδή σε χαμηλότοκο δανεισμό σε συνάλλαγμα. Με την δραματική καθίζηση της τουρκικής λίρας, τα χρέη έγιναν δυσβάστακτα και οι πρώην ισχυροί κολοσσοί, κλονίζονται.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο Όμιλος Dogus, ο επικεφαλής του οποίου, ο 54χρονος Φερίτ Σαχένκ, πωλεί εταιρείες και στην Ελλάδα προκειμένου να διακανονίσει τις μεγάλες οφειλές του σε τράπεζες.

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να… ξεχειλίσει έπεσε στα μέσα Οκτωβρίου, πριν από είκοσι σχεδόν ημέρες. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s, βαθμολόγησε τον όμιλο Dogus με Β- χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές του Αρνητικές. Όπως ήταν προφανές, η αξιολόγηση αυτή δυσχεραίνει την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις τράπεζες και αυξάνει το κόστος των δανείων, δημιουργώντας νέες ζημιές.

Η μοναδική διέξοδος που απέμενε ήταν να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία που έχουν αξία ανεξάρτητα από την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου οι επενδύσεις στην Ελλάδα, είτε επειδή πωλούνται εύκολα είτε επειδή δεν έχουν προοπτικές αυξημένης κερδοφορίας…

Όποια από τις δύο εκδοχές κι αν ευσταθεί φαίνεται ότι οι πάμπλουτοι κροίσοι έχασαν την διάθεσή τους για ξεφαντώματα στη Μύκονο και ο πανίσχυρος όμιλος Dogus, που είχε επεκταθεί ταχύτατα, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αν όχι όλες, σίγουρα τις περισσότερες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!