Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: Εκ των υστέρων παραδοχές του ΔΝΤ για σφάλματα στην ελληνική διάσωση
[Protagon]: Εκ των υστέρων παραδοχές του ΔΝΤ για σφάλματα στην ελληνική διάσωση

[Protagon]: Εκ των υστέρων παραδοχές του ΔΝΤ για σφάλματα στην ελληνική διάσωση

Οι αξιολογήσεις του ΔΝΤ για όσα το Ταμείο πιστεύει ότι έπραξε σωστά και όσα δεν έπραξε σωστά ή καθόλου συνήθως αργούν. Στην ελληνική περίπτωση πέρασαν χρόνια από την εμπλοκή του μέχρι την αξιολόγηση και τις παραδοχές.

Με άλλη μία τέτοια αξιολόγηση για την απόδοση των προγραμμάτων γίνεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επιχειρεί να αναμορφώσει τη διαδικασία σχεδιασμού προγραμμάτων με απώτερο στόχο την αποφυγή της επανάληψης των λαθών που έγιναν σε χώρες, όπως η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής της αποτίμησης της πορείας των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από το 2008 έως το 2017, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου διαπιστώνει σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικές αστοχίες και παραλείψεις. Μάλιστα στη σχετική έκθεση υπάρχουν επανειλημμένες αναφορές στην Ελλάδα, οι οποίες αναδεικνύουν:

  • Τον εσφαλμένο τρόπο προσέγγισης σε αρχικό στάδιο του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
  • Την δυσανάλογη έμφαση που δόθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή
  • Τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη

Το ΔΝΤ αναδεικνύει για πρώτη φορά με σαφήνεια το γεγονός ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς την κρίσιμη διετία 2011-2012 η Ελλάδα αποπλήρωσε ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ, τα οποία βρισκόταν ως επί το πλείστον στη δικαιοδοσία ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης υπονόμευσε τόσο τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας όσο και την ίδια την αποτελεσματικότητα του κουρέματος του χρέους (PSI) που έγινε το 2012.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!